Patrijarh u Zvorniku nakon 90 godina, osveštan novi hram

Njegovoj svetosti sasluživali su episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David i osječkopoljski, baranjski Heruvim i veliki broj sveštenika.

Događaju su prisustvovali brojni vernici, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Vlade Radovan Višković.

Patrijarh je u obraćanju zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

„Mi znamo da kao što je čovek bez duše leš, tako je i svaka srpska zajednica, mesto i naselje koje u sebi nema hrama mrtvo naselje. Ono može spolja imati obrise i formu, ali ono ne živi istim onim otkucajem pravoslavnog srca koje je počelo za nas da kuca srcem Svetog Save“, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je rekao da nije moguće zamisliti Srbina bez pravoslavne vere i crkve, u kojoj je srpski narod jedno, te podsetio da je bilo vremena kada su Srbi gubili države i živeli u različitim državama, ali su bez obzira na sve živeli punim plućima, jer je bili sa svojom crkvom i pravoslavnom verom.

„U vremenima kada je srpski narod bio podeljen u mnogo država, pored mnogo toga zajedničkog, postoji zajednička kruna, a to je pravoslavna vera“, poručio je patrijarh.

Vladika Fotije rekao je da je Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice dokaz da su se Srbi kroz istoriju krstom i vaskrsenjem borili za očuvanje svojih svetinja da bi ostavili trag svog življenja na ovom prostoru.

„U tom podvigu su se istakli posebni ljudi koji su doprinijeli da se podigne i ovaj hram“ naglasio je vladika Fotije.

Dodik: Srpska uvek uz SPC

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je kum hrama, rekao je da Zvornik zaslužuje ovakav hram, izrazivši zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne gradnju. Naglasio je i da nema boljeg ulaganja od onog u hramove i da Srpska nikada nije oklevala da bude sa SPC, pogotovo kada su se gradili značajni objekti.

Ukazao je da je osveštanje novoizgrađenog hrama značajan kulturni, politički i istorijski događaj.

„Davno smo kroz istoriju naučili da nije bilo SPC naš identitet bi bio lutajući, izgubljen, ne bi bili svjesni naše prošlosti, a ako nje nismo svjesni onda ne možemo da upravljamo sadašnjosti. Ako ne možemo da upravljamo ovim vremenom, onda sigurno nemamo nikakvu budućnost“, naveo je Dodik.

Istakao je da je hram u Zvorniku stražar i mesto okupljanja.

„Ko god ovdje prolazi zna gdje je, svako naše mjesto mora da ima naš hram da bi bilo duhovno snažno“, poručio je Dodik.

Naveo je da je veoma ponosan što patrijarh srpski Porfirije često posećuje Republiku Srpsku, koja je u celosti posvećena potpunoj saradnji i podršci crkvi.

„U Republici Srpskoj živi pravoslavni narod, ali i drugi. Srpska i srpski narod žele slobodu za svakog čovjeka bez obzira ko je i šta je, ukoliko prihvata i želi da živi u miru, koji prihvata legitimitet i legalnost Srpske koja je za sve široka i svima daje slobode“, naglasio je Dodik.

Rekao je i da su svi Srbi jedan narod, da ne postoje „bosanski Srbi“ već Srbi pravoslavci posvećeni svojoj veri, crkvi i svemu što ne čini srpski identitet.

(RTS)


Ostavite komentar