Odgovor Amabasade SAD u Sarajevu: Imovina pripada državi, nema potrebe za razmatranjem pravne istorije i presuda

Iz Američke ambasade su istakli da „nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini“, prenosi sarajevski portal Kliks.

„Kako je to pomoćnik državnog sekretara O’Brajen naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: ‘Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'“, navodi se u saopštenju.

U obraćanju iz februara ove godine Džejmsa O’Brajena, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

„Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima“, rekao je tada O’Brajen.

Vučić je danas na svom Instagram nalogu odgovorio na jučerašnje tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na „Svesrpskom saboru“ u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

(RTS)