Odbrana Vojislava Medića prvi put predstavila svedoke, među njima i novinarka „Večernjeg lista“

Ivan Bek učestvovao je u odbrani Vukovara. Po padu grada u novembru 1991. završava u logoru Stajićevo, gde je tvrdi – tri puta ispitan kod zapovednika logora.

„Kad su me prozvali ja sam ušao kod njega, taj prvi susret sa tim gospodinom bio je korektan“, rekao je Ivan Bek, svedok.

Drugi put su ga, kažu, prebili. Takvo iskustvo nije imao svedok Jozo Šego, tadašnji pomoćnik vođe odbrane grada. Od jednog zarobljenika, kaže, čuo je ime ispitivača u logoru. Istu osobu je, tvrdi, video ranije u Vukovaru kada je vojnicima predstavljen kao ispomoć iz Zagreba.

„Tek sam saznao za njegovo ime i prezime kad je došao Kovačić Ivo, 14. 9. 1992. godine. Nakon par dana smo se našli i kaže on meni, Josipe, znaš ko me je ispitivao – Vojislav Medić“, ispričao je Jozo Šego, svedok.

Za odbranu iskaz nije verodostojan. Primedbu ima i optuženi.

„Ja nisam taj, oni govore o nekome drugom, da li je to slučajno ili namerna zamena, ja ne znam“, kaže Vojislav Medić, optuženi.

Prvi put odbrana je sudskom veću predstavila svedoke. Među njih devet i zapisničarka optuženog suda, ali i novinarka hrvatskog Večernjeg lista. Sa Medićem je radila intervju u vreme kada svedok Šego tvrdi da ga je video u Vukovaru.

„Naši svedoci su svedoci koji potvrđuju materijalne dokaze koje smo već predali na spis. Mi ne trežimo svedoke koje su svedoci po čuvenju ili koji će prepričati neki događaj, već su aktivni učesnici tih događaja. Predložili smo svedoke koje su sa optuženim radili sve to vreme koje se u optužnici navodi“, kaže Tomislav Filaković, advokat odbrane.

Pre hapšenja u junu prošle godine na hrvatsko-srpskoj granici, Vojislav Medić je godinama obilazio kuću u rodnoj Lici. Uz srpsko, ima i hrvatsko državljanstvo.

„Ovo je jedan mučan proces za celu porodicu, tata je zatvoren već godinu i po i tri puta mu je odbijeno da se brani sa slobode. Ono što mi kao porodica jedva čekamo to je da na red dođe odbrana i da se dokaže konačno tatina nevinost“, kaže Tamara Medić, ćerka optuženog Vojislava Medića.

U nastavku suđenja krajem oktobra ponovo će biti pozvana četiri svedoka tužilaštva koji se do sada nisu odazivali na pozive suda. U međuvremenu, sudsko veće će odlučivati hoće li uvažiti predloge o saslušanju svedoka odbrane.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike