Obeleženo 80 godina od ustaškog masakra u opštini Srbac

Predsednik srbačkog SUBNOR-a Bogdan Davidović rekao je novinarima da Stegića ada punih 80 godina nosi zlokoban naziv “stratište“, što je, kako je dodao, “sinonim za gubilište i mučilište, gde se događa smrt nevinih“.

„Obaveza naših i budućih generacija je da se to ne zaboravi, kao ni trajna poruka koja je uklesana na kamenom spomeniku kraj Vrbasa ‘Pamtilo se-ne ponovilo se'“, dodao je Davidović, prenela je Srna.

Naveo je da je ideja o podizanju ovog spomen-obeležja pokrenuta od više meštana ovog sela još 1986. godine, da je rukovodstvo Nacionalnog parka Prijedor uradilo idejno rešenje, a spomenik je otkriven 4. jula naredne godine.

“Potomci žrtava Milutin i Mile Stegić pojasnili su detalje kompozicije ovog spomenika, visokog oko tri metra, koji asocira na 22 nevine civilne žrtve stradale od ustaša pre tačno 80 godina“, dodao je Davidović.

Poručio je da će SUBNOR Srbac učiniti sve da se ovaj spomenik sanira i da se nikada ne zaboravi ovaj tragičan događaj.

U ime potomaka stradalih govorio je Milutin Stegić, koji je naglasio da je njegov otac Dušan slučajno izbegao smrt, jer je to jutro otputovao u Prnjavor.

Cveće i vence na spomen-obeležje položile su delegacije potomaka žrtava i mesne zajednice Razboj Ljevčanski, opštine Srbac, delegacija SUBNOR-a, Boračke organizacije opštine Srbac, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida Srbac, delegacija Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Srbac i Osnovne škole “Dositej Obradović“ Razboj Ljevčanski, čiji su učenici izveli prigodan program.

Nakon toga položeni su venci i na spomen-obeležje u centru sela.

Organizatori parastosa su Udruženje SUBNOR-a Srbac, uz podršku opštine Srbac i Mesne zajednice Razboj Ljevčanski.

Ustaše su 1944. godine na najsvirepiji način ubile 20 članova porodica Jove, Milutina, Mihajla i Rajka Stegića i dva člana porodice Milivoja Višnjića.

(RTS)