Obeležena godišnjica i služen pomen poginulim pripadnicima JNA u „Tuzlanskoj koloni“

Obeležavanju su prisustvovali članovi porodica ubijenih vojnika, preživeli učesnici „Tuzlanske kolone“, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Pomenu je prisustvovala i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH iz srpskog naroda, pripadnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik Lopara Rado Savić, te brojni građani koji su autobusima stigli iz Bijeljine, prenela je Srna.

Tokom skupa povodom obeležavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli i egzodusa srpskog naroda iz tuzlanske regije primetno je bilo pojačano prisustvo policije.

Nakon pomena, okupljeni su iz Tuzle krenuli za Bijeljinu, gde će na groblju u Pučilama biti služen parastos ubijenim vojnicima i položiti venci i cveće.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

Tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni. Od 1992. do 1995. godine ubijeno 1.265 Srba sa područja tuzlanske regije, dok je oko 80.000 proterano sa tog prostora. (Kraj) zn/

(RTS)