Nova demokratija ubedljivo pobedila na izborima u Grčkoj, za apsolutnu većinu nedostaje joj šest mandata

Podaci grčkog MUP-a pokazuju da je na osnovu 95,71 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija aktuelnog grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa osvojila je 40,79 odsto glasova, drugoplasorana Siriza Aleksisa Ciprasa 20,07, dok je socijalistički PASOK na 11,52 odsto.

Pretvoreno u poslaničke mandate u skupštini sa 300 mesta, Novoj demokratiji pripada 145, Sirizi 72, a PASOK-u 41. U parlament su još ušle Komunistička partija Grčke sa 26 poslaničkih mesta i Grčko rešenje Kirjakosa Velopulosa sa 16 mandata.

Prema proceduri, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu daće trima vodećim strankama – Novoj demokratiji, Sirizi PASOK-u – svakoj po tri dana da formiraju koalicionu vladu.

Ako ne uspeju, Sakelaropulu će imenovati prelaznu vladu koja bi trebalo da pripremi nove izbore za kraj juna ili početak jula.

Aktuelni premijer i lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis rekao je da veruje da je dobio jasan mandat.

„Rezultati glasanja su odlučujući. Oni pokazuju da Nova demokratija ima odobrenje naroda da vlada, jaka i autonomna,“ rekao je Micotakis okupljenima ispred sedišta stranke u centru Atine.

Zvaničnik Sirize naveo je da je Cipras pozvao Micotakisa i čestitao mu izbornu pobedu.

Rojters ocenjuje da rezultat Nove demokratije zapanjujući podsticaj za Micotakisa, čija je administracija morala da se bori sa skandalom prisluškivanja, pandemijom kovida, krizom troškova života i smrtonosnom železničkom nesrećom u februaru koja je izazvala bes javnosti.

Na birališta u Grčkoj koja su zatvorena u 19 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 18 po srednjeevropskom, izašlo je više od 60 odsto glasača.

(RTS)