Milatovićev raskid sa Evropom sad i Spajićev „poker fejs“ – crnogorska vlada čeka rekonstrukciju

Slike koje su otišle sa Cetinja pre dva dana ispred i iz Parlamenta, one koji prate tamošnju političku scenu, nisu iznenadile. Epilog, kažu, u pokušaju smene Andrije Mandića sa funkcije šefa Skupštine, a sa agende opozicionog DPS-a ne izostaje od njegovog izbora. 

„Andrija Mandić se sada kao bauk posmatra na toj funkciji, jer to se do sada nije dešavalo. Drugi šok je njegovo ponašanje – ljudi su mislili da će da pravi skandale. Njegovi do sada skandali su – trobojka u kabinetu i Dodikova privatna poseta“, smatra pisac Đuro Radosavović. 

Neminovni rascep

Sa pozicije potpredsednika trenutno najjače partije u Crnoj Gori otišao je aktuelni predsednik. Da je rascep bio neminovan, kažu sagovornici, više se znalo u podgoričkim kafićima nego u medijima.

Objava Jakova Milatović bila je šok samo za one koji nisu čitali između redova.

„Videli smo da su Milatović i Milović otišli iz stranke, raspušteni su odbori u Podgorice i Baru. To, čini mi se, nije na takav način oštetilo ‘Pokret Evropu’ kako se moglo očekivati“, priča docent na Fakultetu političkih nauka Despot Kovačević.

Radosavović, pak, misli da „dosta toga zavisi“ od ministra Milovića.

„Nije se oglašavao, a inače je prilično oštar i direktan. Ovo je prvi put da ćuti. Zašto ćuti i do kad će da, to može da bude zanimljivost ako krene neko iz Evrope sad, da bude sindrom palih anđela“, ukazuje Radosavović.

Kritike i poker fejs

Da li će biti novih aranžamana, analitičari ih ne isključuju. Primećuju da od premijera i dalje ne stižu oštre izjave – poker fejs, tako karakterišu Milojka Spajića, možda još više principijelni ekonomista sa berze. 

„Gospodin Spajić pokušava da ostane imun na kritike. Dao je jasna obećanja građanima sa projektom – ‘Evropa sad 2’ i rekao je ako ne ispuni ta obećanja da će se povući, što je veliko obećanje. Postoji mnogo dilema i videli smo u ovom parlamentu upravo kritike od strane URA po pitanju zaduživanja Crne Gore“, objašnjava Despotović.

Otvorena ili zatvorena vrata

Ono što će Spajića dodatno staviti na test je rekonstrukcija, koja je i najavljena odmah po formiranju četrdeset četvrte Vlade.

„Jasno je da je ova parlamentarna većina trenutna i da će za budućnost Crne Gore dobiti nekoliko resora. Ostaje dilema šta će se desiti sa Bošnjačkom strankom, koja je postala kooperativna sa većinom, uključujući i sa Mandićem, kao i da li će demokrate pristati, jer time se minimizuje značajno. Ako uđu ta dva subjekta, demokrate će imati malu snagu“, navodi analitičar Stefan Đukić.

Despotović podseća da je Mandić rekao da očekuje Bošnjačku stranku u rekonstrukciji vlade. „To govori da su, čini mi se, ispružene ruke, otvorena vrata za neke nove partnere u Vladi“, ukazuje Despotović.

Dogovor se očekuje brzo, a buduća vlada na leto. Pokušaj Vlade, pa i predsednika Parlamenta, da bude inkluzivnija i otvorenija i ka nekim drugim partijama, ocenjuje Kovačević – dobar je put ka smanjenju konfliktnih situacija.

(RTS)