Milatović: Evropski put Crne Gore je prioritet svih prioriteta, uskoro ću posetiti Beograd

Jakov Milatović je istakao da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore, kao i da je od predsednika Srbije dobio usmeni poziv da dođe u Beograd.

„Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji“, rekao je Milatović za RTCG. 

Novi crnogorski predsednik je izjavio da je u kontekstu spoljne politike važno da Crna Gora zadrži i dodatno unapredi NATO članstvo, stavi fokus na EU i snažno unapredi saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

„Prisustvo lidera svih zemalja Zapadnog Balkana na inauguraciji podrška je promenama čiji sam nosilac“, naglasio je Milatović.

Kada je reč o Otvorenom Balkanu, mišljenja je da je prioritet Crne Gore regionalna ekonomska saradnja koja se odvija u okviru Berlinskog procesa koji veže ekonomije Zapadnog Balkana i koji veže region za EU.

„Na kraju, kao ekonomista i političar podržavam sve ostale inicijative. Otvoreni Balkan ima svoje prednosti i Crna Gora može kao aktivni učesnik tog procesa da da vrednost procesu, pod uslovom da je on stavljen u fokus naših evropskih integracija“, rekao je Milatović.

„Crna Gora ima političku volju da postane deo Evropske unije“

Milatović je najavio sastanak 30. maja sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozepom Boreljom i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem koji ima cilj da pošalje snažnu poruku da Crna Gora ima političku volju da postane deo Evropske unije.

„Ja ću prvo posetiti Brisel i poslati simboličnu poruku da je evropski put Crne Gore prioritet svih prioriteta za vreme mog mandata. Razgovaraću 30. maja sa Boreljom i Varheljijem, nakon čega idem u Moldaviju na Samit evropske političke zajednice, gde ću razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom For den Lajen, ali održaću sastanke i sa evropskim liderima uključujući i francuskog predsendika Emanuela Makrona“, saopštio je Milatović.

Milatović je rekao i da će veoma brzo posetiti i Vašington, kao i da se kroz čestitku američkog predsednika Džozefa Bajdena može jasno videti posvećenost SAD reformama u Crnoj Gori.

Novi predsednik Crne Gore je naglasio da će sa svoje pozicije raditi na pomirenju društva u Crnoj Gori, koje je, kako je naglasio, bilo žrtva veštački formiranih podela.

(RTS)