Milatović: Davanje mandata Spajiću je ispravna odluka, imam pravo na politički stav

Jakov Milatović je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom Kongresa SAD, predvođenom američkim kongresmenom Majkom Tarnerom, rekao da je u pregovorima o vladi odgovornost na mandataru Milojku Spajiću i političkim akterima koji učestvuju u tom procesu.

Na pitanje novinara da li smatra da je izjavama o tome ko bi trebalo da bude deo vlade izašao iz nadležnosti predsednika i da li misli da je bila dobra odluka da Spajiću poveri mandat, Milatović je odgovorio da je dobra svaka odluka koja je u skladu sa Ustavom, zakonom i demokratskom praksom.

„Davanje mandata Spajiću je, a u skladu s konsultacijama sa 18 subjekata, jedna ispravna odluka. Ne želim više da govorim o formiranju vlade. Vrlo sam jasan i principijelan kad su u pitanju programi koje ona treba da isporuči. Što se tiče samog formiranja vlade, odgovornost je na mandataru i subjektima koji razgovaraju i pregovaraju o vladi“, rekao je Milatović

Naglasio je da ima pravo da iznese svoj politički stav, koji, kako kaže, uvek iznosi u kontekstu stabilnosti i prospseriteta države Crne Gore i svih njenih građana.

„Od početka sam bio jasan i principijelan“

Upitan da li je siguran da će kolicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), ukoliko bude deo buduće vlade, javno podržati sankcije Rusiji i priznanje nezavisnosti Kosova, Milatović je rekao da su jedine stvari o kojima on ima snažne stavove one koje se tiču principa – da vlada mora biti napravljena na principma ubrzanja puta Crne Gore ka EU, kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i Crne Gore kao dobrog suseda.

„To su tri stava naše spoljne politike. Osim toga, građani od naredne vlade očekuju da ubrza reforme u okviru pravosuđa, kako bi se dodatno osnažila borba protiv kriminala i korupcije. Crna Gora je imala ljude koji su, umesto da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, bili deo organizovanog kriminala. To su podaci koje trenutno dobijamo iz Skaj aplikacije, koja nam je dostavljena preko strateških partnera iz Evrope i Amerike“, naveo je Milatović.

Naglasio je da je još jedan od principa unapređenje životnog standarda.

„Tih pet stvari su principi za koje se snažno zalažem u ime građana. Sve što sam rekao o vladi, već sam rekao. Bio sam od početka jasan i prinicipijelan kako vlada treba da izlgeda“, istakao je Milatović na konferenciji za medije.

Na pitanje da li je od ZBCG dobio ganrancije da će se zalagati za te principe, predsednik Crne Goreje je rekao da je od početka bio jasan i principijelan u kontekstu toga kako buduća vlada treba da izgleda.

Ponovio je da vlada mora da bude napravljena na principima kredibilnog NATO članstva, ubrzanja EU puta i uloge koju Crna Gora ima u kontekstu dobrosusedskih odnosa. 

Kongresmen Tarner, predsedavajući Stalnog odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, rekao je da ceni Milatovićevo liderstvo u Crnoj Gori. Istakao je da Crna Gora ima snažne odnose sa SAD i da je važan saveznik, ne samo kroz biltaralnu saradnju, nego i kroz NATO savez. Napomenuo je da SAD podržavaju put Crne Gore ka EU.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike