Milanović i Plenković zajedno na obeležavanju godišnjice „Bljeska“ u Okučanima

Za razliku od prethodnih godina polaganje venaca je proteklo bez incidenata, rukovanje dvojice zvaničnika nije zabeleženo, a sudeći prema fotografijama predsednik Sabora Gordan Jandroković je ponovo bio „tampon zona“ između Milanovića i Plenkovića.

Plenković je rekao da je vojno-policijska akcija „Bljesak“ bila ključna operacija za oslobađanje velikog dela teritorije Hrvatske i omogućila je, kako je kazao, normalnu komunikaciju auto-putem.

„Važno je da mladima prenesemo ključne trenutke Domovinskog rata bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske u kojoj uživamo danas. Na nama je odgovorst da unapredimo kvalitetu života. Važno nam je da svi žive boljim standarom“, rekao je Plenković.

Jandroković je rekao da je „bilo nekoliko oslobodilačkih akcija, ali ova je bila ključna“, jer je, kako je naveo, „bilo jasno da će ovde pasti projekat velike Srbije“, prenela je Hina.

Za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije, u operaciji „Bljesak“, planskom udaru hrvatske vojske, proterano je 15.000 Srba. U akciji je ubijeno ili nestalo 283 ljudi, među njima 56 žena i osmoro dece.

(RTS)