Milanović: Hrvatska na neustavan način bila kosponzor rezolucije o Srebrenici; Čović: Otovrene brojne rasprave i pitanja

„To su odluke koje se ne smeju po Ustavu donositi bez predsednika Hrvatske. To je protivustavno ponašanje, a premijer Plenković to radi jer za njega još nema posledica“, rekao je Milanović novinarima.

On je naveo da hrvatska diplomatija mogla tako da učestvuje u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna Holokaust.

„To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću, on će to verovatno poreći i neće odgovoriti“, rekao je Milanović, prenela je Srna. 

Kako je preneo N1 Zagreb, Milanović je, pored ostalog, novinarima rekao i da pokušava da kaže “svim političkim Srbima i Srbima u politici da rezolucija o Srebrenici nijednom rečju ne dotiče Srbe, srpstvo ili Srbiju, dakle nema ni reči o Srbima“.

Dragan Čović: Rezolucija izazvala novu krizu i podele

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN izazvalo novu krizu i podele u BiH i pokazalo da BiH nema spoljnu politiku.

Čović je za Radio televiziju Herceg Bosne rekao da je rezolucija otvorila brojne rasprave i pitanja i da ona neće dovesti po pomirenja u BiH, prenosi Srna.

„Neće se doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja“, naveo je Čović. Prema njegovim rečima, usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN pokazalo je da BiH nema spoljnu politiku, budući da su sasvim različito o tom pitanju nastupali članovi Predsedništva BiH, ministar inostranih poslova i članovi Saveta ministara.

Generalna skupština UN usvojila je u četvrtak Rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

(RTS)