Mandić: Spajić ne veruje nama, ali veruje DPS-u

Andrija Mandić je, reagujući na izjavu mandatara Milojka Spajića da ima skupštinsku većinu u kojoj neće biti koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), još jednom pozvao predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da prekine ćutanje i, kako kaže, radi posao za koji su ga izabrali građani Crne Gore, a među njima u velikom procentu i glasači koalicije ZBCG.

Mandić je poručio da je veoma važno da predsednik Crne Gore Jakov Milatović razjasni situaciju u vezi sa mnogim temama, uključujući i dodelu mandata Milojku Spajiću.

„Naime, kao važan alat u akciji prekrajanja te volje koristi se i priča o proceni iskrenosti koalicije ZBCG i razgovori koji se tiču davanja mandata za sastav nove vlade kod predsednika Crne Gore“, naveo je Mandić.

Kako se sinoć čulo nakon Glavnog odbora PES-a, koalicija ZBCG ne može u vladu zbog nedostatka iskrenosti, podseća Mandić.

„U našu iskrenost se sumnja, a u Mehmeta Zenku, sa liste DPS-a, ni najmanje. Spajiću se posebno dopada iskrenost Bošnjačke stranke, koja je zaista iskreno i u punom kapacitetu radila da Milo Đukanović pobedi a da izgubi Jakov Milatović, kao kandidat pobednika izbora od 30. avgusta. Da su se pitali političari iz Bošnjačke stranke, Milatović danas ne bi bio predsednik Crne Gore, a Spajić ne bi bio mandatar“, navodi Mandić.

Spajiću se, kaže lider NSD, više dopada iskrenost poraženih 30. avgusta nego iskrenost onih koji su demokratski pobedili, kako navodi, kriminalni režim Mila Đukanovića.

„Njemu je izgleda bliža iskrenost onih koji su jurišali na Crkvu i pravoslavlje, koji su glasali iskreno da Crkva bude državna, a ne Božja, iskreno bili protiv Temeljnog ugovora i to nazivali najvećom izdajom, koji su nasiljem pokušali da spreče hirotonisanje mitropolita Joanikija… Mada, protiv potpisivanja Temeljnog ugovora bili su i Spajić, i DPS i BS”, kaže lider NSD.

„Nećemo zgaziti volju naroda“

Mandić pita da li se od ZBCG traži takva iskrenost, da zgaze većinsku volju naroda, da mu okrenu leđa.

„I da budemo za nove i stare podele, da kažemo ono što ne mislimo i budemo za ono u šta ne verujemo. Sve se nama može prebaciti, ali najmanje manjak iskrenosti. Zbog iskrenosti smo trpeli, hapšeni, suđeni. Nismo mi bezgrešni što smo iskreni, ali smo iskreni kada kažemo da je teško poverovati da su najiskreniji protivnici bivšeg režima postali neiskreni za mandatara, a iskreni saveznici DPS- a i Mila Đukanovića postaju primer iskrenosti“, ističe Mandić.

Kaže i da su iskreno postupili i u razgovoru kod predsednika Crne Gore.

„Na pitanje da li smatramo da nama pripada mandat za sastavljanje vlade odgovorili smo nedvosmisleno da to pripada PES-u, a da će ta stranka saglasno njihovim procedurama odabrati ko je to“, kaže Mandić.

On ističe i da su predsedniku Crne Gore kazali da im je najvažnije da se u vladi okupe pobednici od 30. avgusta i da se završi sa DPS-om i Milom Đukanovićem.

„Saopštili smo i tada da želimo da budemo u takvoj vladi, ali prema svemu što gledamo poslednjih dana, mandatar Spajić pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana, istisne ZBCG, odnosno autentične predstavnike Srba iz vlade, a da raširenih ruku dočeka stranke koje su do poslednjeg dana vladavine Mila Đukanovića bile uz njega“, kaže Mandić.

On ističe i da to verovatno nije ništa strašno za one koji su do 30. avgusta glasali za DPS ili one koji nisu osetili borbu protiv diktature.

„Ali što se tiče ZBCG, mi ćemo se protiv povratka starog režima odlučno boriti. Zato još jednom pozivamo predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da prekine ćutanje i radi posao za koji su ga izabrali građani Crne Gore, a među njima u velikom procentu i glasači ZBCG. Ne želimo, naravno, da ga učimo njegovom poslu, ali ga još jednom javno pozivamo da iskoristi uticaj svoje funkcije i odredi se u odnosu na kršenje osnovnih političkih i ljudskih postulata“, kazao je Mandić.

„Borićemo se za demontažu bivšeg režima“

On poručuje i da koalicija ZBCG i NSD nikada nisu otimali nešto što im ne pripada, a nisu kako dodaje ni neko ko menja stavove kako vetar duva.

„U politici, ipak, postoje pravila i naša koalicija i stranke u njoj nisu pravljene za jedan izborni ciklus nego da ispune svoje političke ciljeve. Kao što smo, nakon velike borbe, zajedno sa građanima, srušili bivši režim, tako sada želimo da ostvarimo i naredne ciljeve, među kojima su ekonomski prosperitet, vladavina prava, obračun sa kriminalom i korupcijom, borba protiv diskriminacije, a naročito demontaža bivšeg režima, kako se više nikada ne bi desilo da Crnom Gorom zavlada Milo Đukanović i njegova hobotnica“, zaključio je Mandić.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike