Mandić poručio Eskobaru da niko ne treba da se meša u unutrašnje stvari druge države

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru da je dobrodošao u Crnu Goru, podsetivši da je koalicija „Za budućnost Crne Gore“ potpisala sporazum i da će se pridržavati svega potpisanog.

„Eskobaru želim da se osjeća lijepo i ugodno, a u Crnu Goru je dobrodošao svako ko želi dobro ovoj zemlji. Ipak, to podrazumijeva i neka pravila, a jedno od pravila jeste da se niko ne treba miješati u unutrašnje stvari druge države. Može da se čuje i ovaj i onaj stav, a mi vrednujemo sve što saopštava Eskobar“, kazao je Mandić na sednici Skupštine.

Poručio je da je Eskobarova današnja izjava sadržala vraćanje tema unazad.

„Kao što primjećujem u Eskobarovoj izjavi, više je to sve u funkciji destabilizovanja prilika u Crnoj Gori, nego što je sve u funkciji očuvanja mira, stabilnosti i evropskog puta. Crna Gora ne želi da postane jedna od savezna država SAD, nego članica EU. Vlada funkcioniše i isporučuju rezultate. Ova zemlja ima svoj put, a naša kuća treba stabilnost i mir“, zaključio je Mandić.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta, mogli biti deo Vlade.

Eskobar je na onlajn brifingu sa novinarima, uoči posete Podgorici, rekao da su to ipak odluke koje donosi Vlada Crne Gore, i da je to njeno pravo.

Kazao je da se SAD ne mešaju, ali ne mogu da ne primete da su zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak vladajuće koalicije mogu ući u Vladu. 

„U više navrata, i javno i privatno smo rekli da smo zabrinuti i da ove partije nisu partner Sjedinjenih Američkih Država. Predstavnici ovih partija govorili su da će preispitati članstvo u NATO, ali i da imaju nameru da povuku priznanje Kosova što bi izazvalo dodatnu nestabilnost u regionu. Koliko vidimo, oni se nisu promenili. A kroz neke stvari koje radi čelnik šef parlamenta (Andrija Mandić) nismo videli pravu posvećenost evroatlantskim integracijama. Zabrinuti smo zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak koalicije, mogu ući u Vladu“, rekao je Eskobar.

(RTS)