Liturgija u Jasenovcu povodom dana Svetih novomučenika jasenovačkih, prisustvovala ministarka Maja Popović

Svetu arhijerejsku liturgiju u Jasenovcu služilo je više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a liturgiju je predvodio ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske g. Ilarion.

Nakon liturgije, na humci u Jasenovcu obavljeno je sečenje slavskog kolača, a potom i osveštavanje novouspostavljene Istraživačke biblioteke u Jasenovcu.

Vernom narodu obratio se patrijarh Porfirije.

„Neka Bog dâ, da molitvama svetih jasenovačkih novomučenika mir Božji, ljubav i radost dođe među sve nas ovde sabrane, među vas i vaše domove, vaše porodice, ali i među sve ljude. Neka mir svetog Vukašina iz Klepaca jasenovačkog bude sa svima nama i sa ljudima dobre volje, ali i sa ljudima koji nisu dobre volje, da molitvama svetih novomučenika jasenovačkih postanu dobre volje, da se odobrovolje“, poručio je patrijarh.

Dodik: Jasenovac je najtužnije srpsko mesto

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Jasenovac najtužnije srpsko mesto.

“Uvek izaziva tugu kad dolazimo ovde, uvek mi to evocira teške uspomene i prizove sećanja, priče mojih rođaka, komšija koji su preživeli Jasenovac, veoma retkih i malih. Oni su bili junaci našeg doba, moga odrastanja, oni koji su uspeli. Jasenovac je neprebolna srpska tuga, ovde je pobijeno 500 hiljada naših ljudi, ovde je sistematski uništavano sve što je srpsko, ovde je bila realizacija onoga – jednu trećinu pobiti i to se radilo danonoćno. Ustaški pokret je zavio u crno srpski narod ovog kraja i ovde u Jasenovcu, tako da dolazak ovde svakako je ne samo sećanje na žrtve, nego i pokazivanje i dokazivanje toga, eto nisu uspeli u toj svojoj nameri“, istakao je Dodik.

Maja Popović: Strašni zločini obavezuju nas da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju

U ime predsednika Srbije, obeležavanju Dana novomučenika jasenovačkih prisustvoala je ministarka pravde Maja Popović, koja je prvi srpski državni zvaničnik koji u zvaničnom svojstvu dolazi u Jasenovac, od 1945. godine do danas.

Ministarka pravde je istakla da je predsednik Vučić iskreni zastupnik i promoter saradnje među narodima, kao i da nas strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo.

Navela je i reči blaženopočivšeg patrijarha Germana: „Da oprostimo moramo, ali da zaboravimo ne smemo“.

Ministarka je istakla da je Srbija sa predsednikom Vučićem posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, koja je isceljujuća za budućnost celog našeg regiona.

Naglasila je neophodnost izgradnje dobrosusedskih odnosa među građanima Srbije, Hravatske i Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona.

„Po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija“,  istakla je Popovićeva.

Time je današnje obeležavanje praznika Svetih novomučenika jasenovačkih dobilo još jednu snažnu simboličku notu, zaključuje se u saopštenju.

Liturgiji su prisustvovali i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, dva ministra u Vladi Crne Gore.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike