Linta: Hrvatska otpisala dugove osuđenim ratnim zločincima i porodicama ubijenih Srba

Vlada Hrvatske je navedenu odluku donela pre svega zbog pravosnažno osuđenih pripadnika hrvatskih oružanih snaga za ratne zločine koje su počinili protiv Srba, smatra Linta, saopštila je informativna služba Saveza Srba iz regiona.

Prema evidenciji udruženja Veritas hrvatski sudovi su do sada pravosnažno osudili svega oko 70 svojih vojnika i policajaca za masovne ratne zločine nad Srbima.

U najvećem broju slučajeva u pitanju su sramno male kazne što predstavlja duboku uvredu i poniženje za srpske žrtve i članove njihovih porodica, naglašava Linta. 

U svim tim slučajevima Hrvatska je isplatila ili će isplatiti naknadu štete porodicama ubijenih Srba ili srpskim logorašima koji su preživeli mučenja a zatim je od osuđenih pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga tražila novčanu naknadu.

Ovom odlukom konačno se ispravlja velika nepravda i prema porodicama ubijenih Srba i srpskim logorašima koji su sudskim putem od Hrvatske tražili naknadu štete zbog ubistva bliske osobe tokom rata ili su doživeli brutalna mučenja. 

U velikoj većini slučajeva zahtevi u kojima su članovi porodica tražili naknadu štete za ubistvo bliske osobe su odbijeni od strane etnički motivisanog hrvatskog pravosuđa. Zbog toga su morali da plate velike parnične troškove i tako su ponovo postali žrtve.  

(RTS)


Ostavite komentar