Kripto bura trese Crnu Goru, istraga o vezi južnokorejskog kralja bitkoina i političkog vrha

Dritan Abazović je izjavio da se nakon pisma Do Kvona koje je pročitano otvorila se mala rasprava.

“Ne aludiramo, ali se navodi da je kripto zajednica pomagala određene političke subjekte. Do sada smo desetine puta govorili o ruskom novcu i uticaju i mislim da je krajnje odgovorno da se o ovoj temi razgovara. Ostaće da sve utvrde nadležni organi. Svi članovi su se saglasili sa tim.“, istakao je Abazović.

Za Do Kvona je kazao da ga nikada nije video.

„Pismo mi je stiglo u ponedeljak, ali nisam pravio nikakvu paniku. U utorak sam pročitao pismo i predao ga ministru pravde i SDT-u. Ispoštovao sam ih i nemam šta da krijem. Taj dokument nije mjerodavan, ali nije ni tajan“, naveo je Abazović.

Za Do Kvona je rekao da za njega zna samo iz medija.

„Želimo da se utvrde sve činjenice. Potpuno treba da sagledamo sve sa profesionalnog aspekta“, naveo je on, dodajući da će jedan dokument iz Agencije za nacionalnu bezbednost proslediti načelniku Specijalnog policijskog odeljenja Predragu Šukoviću.

Istina u zaplenjenim uređajima 

Dodao je da se na uređajima Do Kvona koji su zaplenjeni na aerodromu leži sva istina.

„Oduzeti su telefoni i nekoliko lap-topova. Nađen je nelegalni kriptomat u Tivtu. Pitanje je ko je Do Kvonu dozvolio ulazak u Crnu Goru“, naveo je Abazović.

Govoreći o reakcijama lidera Pokreta Evropa sad, Abazović je kazao da ne razumije Milojka Spajića.

„Razgovarao sa sa njim uvijek korektno i dobronamjerno ga upozoravao. Niti znam ko je taj Korejac, niti sam ga u životu vidio“, zaključio je Abazović.

Abazović je, na pitanje da li je ugrožena nacionalna bezbednost, kazao da ne misli da je to slučaj.

„Ne dramatizujem. Tužilaštvo je podijelilo neke informacije, sad će imati više materijala da preduzmu neke radnje“, naveo je crnogorski premijer.

Adžić: Obaveza da se zaštiti država

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić smatra da se unutar laptopa nalaze dokazi o poslovanju Spajića i Do Kvona.

“To treba ispitati”, poručuje Adžić.

Dodao je da se istraga mogla tumačiti i u političkom kontekstu, ali da je njihova obaveza bila da zaštite državni interes Crne Gore.

„Ako smo reagovali i kad su DPS i DF bili u pitanju, zašto ne bismo reagovali i za Evropu sad. Ista ovakva situacija je bila i za Mila Božovića i govorilo se da je politički kontekst“, kazao je Adžić.

Adžić je saopštio i da su se Spajić i Kvon sastajali u porodičnoj atmosferi, i nakon što je južnokorejski državljanin završio na poternici.

“Sastajali su se i u porodičnoj atmosferi i to u jednoj beogradskoj ulici. Bili su prijatelji pet godina i što je najvažnije – radili su zajednički posao. Jesmo li sve to trebali da prećutimo, ko od vas misli da to treba da se prećuti? To su operativne informacije“, istakao je Adžić.

Spajić negira optužbe

Nosilac izborne liste Pokreta Evropa sad (PES), Milojko Spajić poručio je da je spreman da odgovara do kraja života ukoliko je bilo šta nelegalno uradio, saopšteno je iz te partije.

Spajić je, kako se navodi, pozvao nadležne da pokrenu postupak ukoliko se dokaže da su pojedinci lažno uzbunjivali javnost.

Ocenio je da su Crnoj Gori potrebni novi projekti, te dodao da će se samo takvim temama baviti, ne obazirući se, kako kaže, na „političarenja i podmetanje lažnih afera“ oponenata tog pokretu.

Prema njegovim rečima, drugi pokušavaju da diskvalifikuju PES u trenutku kad, kako kaže, prave projekte i dižu penzije i zarade.

„Kad smo digli zarade, srušili su Vladu. Danas pokušavaju da vas ubijede da je prije Spajića i Evrope sad sve bilo sjajno i da smo mi glavni problem cijele Crne Gore, tako da ako nas ne bude – da će opet sve biti sjajno“, naglasio je Spajić.

Napad svih na PES je, kako smatra, samo odraz snage tog pokreta.

„Napadajte lažima mi smo samo jači, a vi samo ličite na stari režim“, zaključio je Spajić.

(RTS)


Ostavite komentar