Kovačevski o odsustvu nekih delegacija na samitu OEBS-a: Svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način

Ukrajinska delegacija, kako je ranije saopšteno, nije došla u Skoplje zbog prisustva ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Delegaciju Ukrajine će na samitu predstavljati predstavnici njihovog diplomatskog predstavništva u Severnoj Makedoniji.

Prisustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na 30. ministarskom sastanku OEBS-a, za premijera Dimitra Kovačevskog, nije diplomatska pobeda Rusije.

Ovo apsolutno nije diplomatska pobeda Rusije, ovo je diplomatska pobeda OEBS-a s obzirom na to da je funkcionisanje organizacije dovedeno u pitanje.

Ovim će OEBS nastaviti da funkcioniše i da bude garant za obezbeđivanje razvoja demokratskih i mirnih procesa u Evropi, rekao je Kovačevski.

Kovačevski je uoči početka samita rekao da je juče imao sastanak sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom i sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

„Treba da budemo svesni da svaka zemlja na svoj način šalje poruku o ratu u Ukrajini i neopravdanosti ove agresije. Isto ću učiniti i u prvom obraćanju učesnicima samita“, rekao je Kovačevski.

Ističući značaj održavanja današnje konferencije u Skoplju, Kovačevski kaže da, „ako je OEBS pomogao Makedoniji pre 30 godina, danas je Severna Makedonija pomogla OEBS-u da bude najveća regionalna organizacija u Evropi“.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je predsedavala OEBS-om u najtežim trenucima kada je, kako kaže, svet bio suočen sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

(RTS)


Ostavite komentar