Kocka je bačena – Tramp i Bajden bez rukavica preko Ukrajine i Gaze do Bele kuće

Bajdena i Trampa od gotovo izvesnog revanša deli oko osam meseci. A na subotnjem mitingu, deli ih manje od sto kilometara auto-puta u Džordžiji. Jednoj od šest kolebljivih država, koje su obično tas na vagi kad se bira predsednik Amerike.

Malo koji rezultati će se u novembru pratiti sa većom pažnjom od onih u Džordžiji.

Govor Bajdena – početak kampanje

Ali kampanja je, tumači se, već počela. I to u Vašingtonu. U govoru Džozefa Bajdena pred Kongresom. I od starta je bez rukavica

„Moj prethodnik, bivši republikanski predsednik, kaže Putinu: `Radi šta god hoćeš. To je rekao bivši američki predsednik, klanjajući se ruskom lideru. To je nečuveno.To je opasno.To je neprihvatljivo“, poručio je Džozef Bajden, predsednik SAD.

Donald Tramp, bivši američki predsednik je komentarisao Bajdenov govor: „To je možda bio najljući, najmanje saosećajan, najgori govor predsednika u Kongresu. Bila je to sramota za našu zemlju.“

Dimtrije Milić iz organizacije „Novi treći put“ misli da je govor bio više partijski nego što je težio nekom jedinstvu.

„Što je bio slučaj i sa Trampovim poslednjim govorom 2020. godine. Jer je bio cilj Bajdena da napravi kontrast između sebe i Republikanske partije, da je predstavi kao jednu vrlo ekstremnu partiju izvan političkog mejnstrima kao po pitanju abortusa. Kontrast politički prema Ukrajini, Trampove politike prema Ukrajini“, objašnjava Milić. 

„Trampe, vrati se“

„Vratite se i donesite mir, gospodine predsedniče“, tvitovao je mađarski premijer Viktor Orban, posle sastanka sa bivšim američkim predsednikom.

Razgovarali su na Trampovom imanju na Floridi, dok je Bajden držao govor o stanju nacije. I u njemu stanje u svetu uporedio sa istorijskim trenutkom – početka Drugog svetskog rata.

Šta je za Amerikance najvažnije

Amerikanci su ipak na izborima, pre svega, vođeni unutrašnjim pitanjima – imigracije, ekonomije, zdravstvene zaštite.

Stevan Nedeljković, docent Fakulteta političkih nauka kaže da postoje vrlo tanane razlike u različitim državama.

Za Arizonu je, navodi, najbitnija imigracija, imajući u vidu migratornu krizu koja postoji na južnoj granici SAD. Opet, za države koje ne stoje ekonomski najbolje, države u pojasu rđe koje su nekad bile ekonomski dominantne, kao što su Minesota ili kao Mičigan, za njih je, ističe, ekonomija tema svih tema.

„S tim što opet imate događaje, kao što je rat koji se odvija u ovom trenutku u Gazi, koje mogu da opredele neke birače. Ako imamo u vidu da u Mičiganu i Minesoti živi veliki broj Amerikanaca muslimanske veroispovesti, za njih će, recimo, Bajdenova snažna podrška Izraelu biti možda određujući faktor. Ne da glasaju za Trampa, ali da ne izađu na izbore 5. novembra 2024. godine“, navodi Nedeljković. 

Tramp protiv Bajdena, ko vodi

Demokrate u revanš ulaze sa najnižim rejtingom aktuelnog predsednika i sve više sumnje da li je najstariji predsednik u istoriji sposoban za drugi mandat. Imao bi 86 godina kad se završi.

Sledi tesna trka protiv poznatog protivkandidata, koji se suočava sa više od 90 optužbi, uključujući i da je pokušavao da poništi rezultate izbora 2020, kad je od Bajdena izgubio.

Trenutna istraživanja pokazuju – Tramp protiv Bajdena vodi za manje od dva odsto.

(RTS)