Jakov Milatović položio zakletvu, inauguraciji prisustvovao Vučić

Inauguracija Jakova Milatovića, na kojoj je položio zakletvu i zvanično preuzeo funkciju predsednika, održana je u Skupštini Crne Gore.

Nakon što je položio zakletvu, Milatović je rekao da mu je čast što će biti predsednik Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen i koju beskrajno voli.

„Biću istinski predsjednik svih građana nezavisno od njihove nacionalne i vjerske pripadnosti“, rekao je Milatović.

Poručio da su pred njim i ostalim donosiocima odluka veliki zadaci, koje će izvršavati u slobodnijem ambijentu.

„Eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih i nezavisnih institucija, afirmacija ljudskih prava, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi, kao i uspostavljanje održivog ekonomskog modela zahtijevaće punu posvećenost kako donosilaca odluka, tako i onih koji te odluke izvršavaju”, istakao je Milatović.

„Pomirena zemlja – jedina prava“

Poručio je i da je pomirena Crna Gora jedina prava, te da nikada više ne smeju da dozvole da se bilo koji pojedinac oseća obespravljeno, ali i da neko zbog drugačijeg političkog opredeljenja bude uskraćen za uspeh u životu.

Naglasio je da će biti kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru, kao i da bez ekonomski nezavisnog građanina nema ni demokratije.

„Institucionalni sistem kreiran po mjeri jedne partije nije izdržao izazove koje je sa sobom donijela promjena izvršne vlasti. Siguran sam da smo iz tog iskustva izvukli pouke“, rekao je Milatović.  

Dodao je da u narednom periodu moraju da rade na kreiranju održivijeg ekonomskog modela i otvaranju radnih mesta, kao i na ekonomskoj promociji zemlje.

„Pripadamo Evropi“

Milatović je naveo i da ne sme i neće biti odstupanja od strateških pravaca i opredeljenja koja podrazumevaju Crnu Goru kao deo evropske i evroatlanske porodice. 

„U civilazijskoj ravni za mene nema dvojbe gdje pripadamo. Pripadamo Evropi koja je ujedinjena u njenoj različiti. Crna Gora će nastaviti da korača ka ispunjenju njenih vanjskopolitičkih i strateških opredjeljenja“, rekao je Milatović.  

Istakao je da će „prioritet svih prioriteta“ Crne Gore biti ubrzavanje puta ka članstvu u EU, zaključivši da svim zemljama regiona treba evropska vizija.

Inauguraciji prisustvuje više od 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje stupanju na dužnost novog predsednika Crne Gore.

Vučić je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj je sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

„Na kratkom doručku u Zeti, sa starim prijateljima Andrijom i Milanom“, napisao je Vučić.

Svečanost povodom polaganja zakletve novog predsednika ranije je održavana na Cetinju.

Milatović je pobedio na predsedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova.

Inače, u Crnoj Gori su za 11. jun zakazani vanredni parlamentarni izbori. Znatno veći broj lista nego na prethodnim izborima za analitičare oslikava trenutnu političku situaciju i podele unutar partijskog sistema Crne Gore.

(RTS)


Ostavite komentar