Izlazne ankete: Nova demokratija vodi na izborima u Grčkoj, teško do glasova za samostalnu vladu

Birališta u Grčkoj zatvorena su u 19 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 18 po srednjeevropskom.

Ukoliko zvanični rezultati budu u skladu sa izlaznim anketama, Kirjakos Micotakis će morati u koaliciju kako bi formirao većinu u parlamentu od 300 poslanika.

Ukoliko koalicioni razgovori propadnu, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

Izlazne ankete pokazale su i da se Micotakisov glavni protivnik, bivši premijer Aleksis Cipras i njegova levičarska partija Siriza, nalaze na drugom mestu.

Novi izborni, delimično proporcionalni sistem, znači da će pobednik biti malo verovatan ukoliko ne osvoji više od 46 odsto glasova, nakon čega će dva glavna rivala morati da pronađu potencijalne saveznike ili što je verovatnije, doći će do održavanja novih izbora za mesec dana.

Posle izbora, ako se potvrde prognoze o redosledu tri vodeće stranke, Nova demokratija, Siriza i socijalistički PASOK, dobiće, redom, po tri dana da pokušaju da formiraju vladu.

Nova demokratija, sa rejtingom od 32 do 37 odsto, u teoriji bi mogla da se udruži sa PASOK-om, koji zauzima treće mesto sa prognoziranih osam do 11 odsto glasova podrške. Te dve stranke su stavile svoj istorijski animozitet na stranu i upravljale Grčkom tokom dužničke krize.

(RTS)


Ostavite komentar