Hrvatski navijači više od tri meseca u grčkim zatvorima; porodice traže objašnjenje od Plenkovića

U neredima uoči utakmice s AEK-om u Atini u avgustu ubijen je jedan grčki navijač. Mediji su preneli da je DNK analiza noževa pokazala da na njima nema tragova uhapšenih hrvatskih državljana, ali da se njih 102 još nalaze u grčkim zatvorima, više od tri meseca.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je početkom meseca najavio dobre vesti za navijače koje će „uskoro biti objavljene“, ne otkrivši više detalja.

Premijer je tada rekao i da o toj temi gotovo svake dve nedelje razgovara s grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Predstavnici porodica pritvorenih navijača u četvrtak su se obratili medijima ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, upitavši Plenkovića na što je konkretno mislio kada je u dva navrata govorio o dobrim vestima.

„Što za premijera znači ‘uskoro’, s obzirom na to da su naši dečki sada već tri puna mjeseca u zatvorima?“, upitala je Marina Kos, koja je govorila pred pedesetak okupljenih članova porodica navijača.  Naglasila je da se oni već nekoliko dana pitaju na čemu se temelji optimizam premijera, dodavši da više od stotinu porodica svakodnevno strepi nad sudbinom tih momaka.

Okupljeni zameraju premijeru jer, kako kažu, ne odgovara na njihove upite niti ih prima na sastanak na kojem bi mogli da razgovaraju o tome što hrvatska vlast, ne mešajući se u nezavisnost grčke sudske vlasti, može učiniti za državljane Hrvatske.

„Naši dečki nisu ni ubojice ni članovi organiziranog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad, stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih“, zaključili su predstavnici porodica pritvorenih Bed blu bojsa.

(RTS)


Ostavite komentar