Hrvatska obeležava Dan sećanja u Vukovaru bez predstavnika SDSS-a, čuju se povici „za dom spremni“

„Dan sećanja na žrtvu Vukovara“ protekao je u znaku izostanka predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog pretnji upućenih iz Domovinskog pokreta Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i njenom lideru Miloradu Pupovcu. 

Delegacija SDSS-a je odlučila da ne ide u Vukovar, ali i u Škabrnju, jer žele da očuvaju dostojanstvo komemoracija. 

Uprkos najavi da Pupovac i delegacija SDSS-a neće doći u Vukovar, u gradu je juče organizovan „živi štit“ od predstavnika Domovinskog pokreta i HOS-a, među kojima je bilo i osuđenih ratnih zločinaca, koji su se, kako kažu, preventivno okupili.

Državni vrh Hrvatske u Vukovaru

Centralni komemorativni program održan je u dvorištu vukovarske bolnice u prisustvu hrvatskog državnog vrha.

Obeležavanju je prisustvovao predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

Potom je formirana Kolona sećanja, koja je krenula u šetnju ulicama Vukovara – od gradske bolnice do Memorijalnog centra.

Kolonu predvode pripadnici HOS-a, a ulicama odjekuje ustaški pozdrav „za dom spremni“, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Premijer Plenković ponovio je da Vukovar mora biti mesto zajedništva, a ne podela, te da su predstavnici SDSS-a „doneli svoju odluku“.

„Predstavnici su više puta bili u Koloni”, rekao je Plenković i naglasio da ne vidi šta se promenilo u međuvremenu.

Tenzije uoči obeležavanja u Vukovaru

Gradonačelnik Vukovara je poručio je da u Koloni sećanja ima mesta za svakoga ko želi da se „pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku“, uz konstataciju da je „dobro što je su iz SDSS-a poslušali i zaobišali Vukovar“.

Inače, Peneva je proteklih dana više puta ponovio da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo „U“, HOS ili ustaški poklič „za dom spremni“. Tada je istakao da isto važi za predstavnike državnog vrha Hrvatske, članove političkih stranaka, ali i diplomate.

Predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Hrvatske Peđa Grbin izjavio je danas da politizovanje obeležavanja „Dana sećanja na žrtvu Vukovara“ ide na dušu onih koji to rade. Istakao je i da ne podržava ustaška obeležja, ali da veruje da većina ljudi koji su došli u Vukovar želi da se pokloni žrtvama.

(RTS)


Ostavite komentar