Hoće li „demokratski vetrovi“ u Severnoj Makedoniji sačuvati Džaferija na funkciji i posle izbora

Izbor Taljata Džaferija predstavlja novi demokratski duh u Severnoj Makedoniji, između ostalog, ocena je analitičara. Na čelo makedonske vlade dolazi privremeno, do parlamentarnih izbora u maju.

„Vladu ću voditi odgovorno, ispunjavajući obaveze i očekivanja građana i koalicionih partnera“, rekao je Džaferi u Sobranju posle izbora na funkciju.

Veliko iskustvo u politici – bivši ministar odbrane, predsednik parlamenta u dva mandata. Pre toga bio je i deo albanske takozvane Naconalne oslobodilačke vojske, koja je ušla u sukob sa državom 2001. godine. Visoke vojne škole završio je baš u Beogradu. Kadar je Demokratske unije za integraciju Albanaca (DUI), na čijem čelu je Ali Ahmeti.

Dopisnik Politike iz Skoplja Željko Šajn ukazuje na to da se izboru Džaferija otvoreno protivi opozicija iz albanskih redova.

„Postoje dve opozicije – jedna izrasla iz redova DUI-ja, koja se ne slaže sa Bujarom Osmanijem, ministrom inostranih poslova i zamenikom premijera. Oni u njima vide kriminalce. A tu je i druga opozicija, Besa i gradonačelnik Tetova koji je proglasio Aljbina Kurtija za predsednika svih Albanaca“, objašnjava Šajn.

Bojan Kordalov, komunikolog iz Skoplja isitče da građani Severne Makedonije treba da shvate da su im potrebni kvalitetni ljudi sa biografijom, a ne da se biraju po etničkoj liniji ili veroispovesti.

„Ako uvedemo vrednosni sistem, moći ćemo da idemo napred. Makedonija je odavno krenula napred u reformama i stvaranju građanskog društva. Mislim da je ovo dobar način da se to uradi, ne konkretno izbor Džaferija, već suzbijanje stereotipa da određena funkcija pripada određenoj etničkoj zajednici“, napominje Kordalov.

Džaferi funkciju preuzima na predlog stranke Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi i pripada. Bez velikih rokada u kabinetu novog premijera, osim na čelu ministarstava unutrašnjih poslova i rada i socijalne poltike na koje dolazi kadar opozicione VMRO-DPMNE.

Izbori 8. maja određuju politički pravac Skoplja

Majski izbori za analitičare odlučiće pravac Severne Makedonije. Kordalov očekuje da će to biti sukob dva koncepta koje će politički blokovi želeti da predstave.

„Što se tiče kadrovskih odluka, odnosno polemika tema će ostati da li Taljat Džaferi treba da bude premijer, ali mislim da je javnosti odavno poznat dogovor da u poslednjih 100 dana premijer zemlje bude Albanac“, ističe Kordalov.

Očekuje da će to ipak biti u senci teme kuda će se Makedonija kretati – da li će nastaviti ka Evropskoj uniji ili će tapkati u mestu ili se vratiti unazad.

U čast novoizabrane Vlade održan je i prijem kod šefa države. Osim što se u maju bira novi sastav parlamenta, ti izbori će se poklopiti i sa drugim krugom predsedničkih izbora.

(RTS)


Ostavite komentar