Građani Severne Makedonije peticijom traže smrtnu kaznu za ubistvo Vanje

Peticija pod nazivom „Smrtna kazna za Vanjine ubice“ se deli na društvenim mrežama, a istovremeno sa svih strana dolaze pozivi na najstrože kažnjavanje počinilica. 

Tražeći pravdu, građani Severne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna.

Četrnaestogodišnja Vanja Đorđevska je oteta i za njom je sedam dana tragao gotovo ceo region, da bi za vikend bilo saopšteno da je ubijena i da je njeno telo pronađeno zakopano nedaleko od Skoplja.

Nadležni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštili da je Vanja ubijena na brutalan način, da je nakon otmice stavljena u vreću za spavanje, a da je na mestu zločina u nju pucano iz vatrenog oružja, dok su joj noge i ruke bile vezane. Ona je potom zakopana.

Tri osobe su pritvorene zbog sumnje da su učestvovali u ovom zločinu, kao i Vanjin otac koji se sumnjiči da je otmičarima i ubicama odao informacije o tome kada će ona biti sama. Trojica osumnjičenih su sami u odvojenim prostorijama u pritvoru, kako se ne bi suočili sa pobunom ostalih pritvorenika. 

Glavno osumnjičeni za ovaj zločin Lj. P. je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodno poternica. Kako je saopšteno, motiv ovog brutalnog ubistva je navodno koristoljublje.

Prvoosumnjičeni za otmicu i ubistvo Lj. P. biće pritvoren odmah po hapšenju, odlučio je Osnovni krivični sud u Skoplju na predlog Tužilaštva.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je, po hitnom postupku, donelo naredbu o sprovođenju krivične istrage protiv prvoosumnjičenog i podnelo predlog za određivanje mere pritvora.

„Za osumnjičenog koji je u bekstvu, po hitnom postupku, izdata je naredba za sprovođenje istrage za krivična dela – otmicu i ubistvo u skladu sa članovima Krivičnog zakonika. Javni tužilac podneo je Osnovnom krivičnom sudu Skoplje predlog za određivanje mere pritvora osumnjičenom. Sud je prihvatio predlog i doneo rešenje kojim će se mera pritvora početi sa primenom odmah po otkrivanju i lišenju slobode”, saopšteno je iz Tužilaštvo.

(RTS)


Ostavite komentar