Fon der Lajen: Preporučićemo otvaranje pregovora sa BiH

Konačnu odluku o formalnom početku pristupnih pregovora doneće lideri EU na samitu u Briselu krajem sledeće nedelje.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta Fon der Lajenova je ocenila da je Bosna i Hercegovina ostvarila neophodni napredak u ispunjavanju uslova za naredni korak ka EU.

„Od kad smo dodelili status kandidata u decembru 2022, Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake. Veći napredak je postignut u jednoj godini nego u celoj prethodnoj deceniji“, izjavila je Fon der Lajenova.

Napredak u pet ključnih oblasti

Predsednica Evropske komisije je navela pet ključnih oblasti u kojima je BiH postigla napredak, među kojima su puna usklađenost zemlje sa spoljnom politikom EU, usvajanje reformskih zakona, mere u oblasti pravosuđa i upravljanje migracijama.

„Usvojen je važan zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je bio blokiran sedam godina, Zakon o pranju novca i finansiranju borbe protiv terorizma. Pregovori o sporazumu sa pograničnom agencijom Fronteks će uskoro početi“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Lideri EU su u decembru odlučili da će otvoriti pristupne pregovore sa BiH „kada se ispuni neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumom za članstvo“.

Pozvali su Evropsku komisiju da do marta podnese izveštaj Evropskom savetu o napretku BiH.

U ranijim fazama procesa, EU je postavila čak 14 „prioriteta” i 9 reformskih “koraka” koje BiH treba da ispuni za otvaranje pristupnih pregovora, od čega su do sada ispunjeni samo neki.

Ipak, u Evropskoj komisiji je preovladao stav da je postignut dovoljan nivo usklađenosti i da je potrebno nagraditi dosadašnji učinak.

BiH ruku pod ruku sa Ukrajinom i Moldavijom?

Neke zemlje članice, među kojima Austrija i Italija, insistiraju da napredak Bosne i Hercegovine mora da ide ruku pod ruku sa napretkom Ukrajine i Moldavije, dok Holandija i drugi naglašavaju princip napretka prema zaslugama.

Sledeće nedelje bi i Ukrajina i Moldavija mogle da učine naredne korake. Evropska komisija će predstaviti pregovarački okvir za ove dve zemlje i usmenu ocenu o napretku.

Diplomate u Briselu, međutim, procenjuju da bi dogovor o pregovarakčom okviru za ove dve zemlje, za koji je potrebna saglasnost svih 27 članica, mogao da bude postignut tek u junu, posle izbora za Evropski parlament.

(RTS)


Ostavite komentar