Energetsko piće „Prajm“ povučeno sa tržišta u Republici Srpskoj

Inspekcija RS je pozvala trgovce da samostalno uklone proizvod iz prodavnica ukoliko do sada nisu informisani o povlačenju.

„Proizvod, koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima, a što je zakonska obaveza. Hrana obogaćena nutrijentima je hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i ostale materije sa određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral“, navodi se u saopštenju Inspekcije za hranu RS. 

Kontrola pet uzoraka bezalkoholnog pića Prime pokazala je da deklaracija proizvoda, koja je obeležena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno da na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci, navodi se u saopštenju. 

Navode, takođe, da je svaki subjekat u poslovanju hranom na teritoriji RS dužan da pre stavljanja na tržište nadležnom ministarstvu podnese zahtev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatke ishrane i hrane obogaćene nutrijentima u odgvorajuće registre. 

Slovenija i Hrvatska zabranile su kofeinsku verziju Prime energetskog napitka zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. 

(RTS)


Ostavite komentar