Dodik: Zbog samovolje svetskih moćnika pre 31 godinu umrlo 12 beba u banjalučkom porodilištu

Predsednik RS Milorad Dodik istakao je da je 22. maj, dan kada je 1992. godine u Banjaluci umrla prva beba zbog nestašice kiseonika jer su svetski moćnici zabranili dopremanje humanitarne pomoći Republici Srpskoj, jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji Srpske.

„Tog dana počela je agonija za ta nedužna, tek rođena bića, za njihove roditelje, bolničko osoblje, ali i celokupni srpski narod koji je podjednako saosećao u ovoj boli. Do 19. juna 1992. godine u banjalučkom porodilištu umrlo je 12 novorođenčadi usled nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman i to samo zbog samovolje i neljudskosti međunarodne zajednice“, naglasio je Dodik.

Dodik je za Srnu rekao da, iako smo hrišćani i treba da praštamo, decu ne možemo i nećemo oprostiti. 

„Danas bi to bili zreli, odrasli ljudi, očevi, majke, lekari, nastavnici, stolari, auto-mehaničari, advokati… Nažalost, ruka zla svetskih moćnika oduzela im je pravo da dišu, pravo na život, i njihovom samovoljom bili su osuđeni na smrt. To se ne prašta“, naglasio je Dodik.

On je dodao da i danas, 31 godinu od ovog zločina nad nevinim bebama, bol i tuga ne jenjavaju, te da saoseća u tuzi i bolu njihovih roditelja, braće i sestara.

U banjalučkoj bolnici je na današnji dan 1992. godine umrla prva beba zbog nestašice kiseonika jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u građanskom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem u Republiku Srpsku.

Nestašica je bila posledica blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije.

Do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 beba.

Slađana Kobas, rođena 18. juna 1992. godine, jedina je preživela beba u periodu od 22. maja do 19. juna 1992. Zbog nedostatka kiseonika ozbiljno joj je bilo narušeno zdravlje, pa je imala trajno oštećenje vida, mozga i pluća, a kasnije se bezuspešno borila sa rakom kostiju. Preminula je 9. februara 2006. u 13. godini, navodi Srna.

Četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za ceo život.

Smrt beba, kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština, bile su razlog za veliku vojnu operaciju „Koridor“ u kojoj su se snage Vojske Republike Srpske sukobile sa hrvatskim i muslimanskim vojnim snagama.

Vojna operacija trajala je od 14. do 26. juna 1992. godine i završena je probojem blokade.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike