Dodik Šmitu: Umesto pretnji obezbedite potvrdu SB UN o imenovanju

U otvorenom pismu Šmitu, Dodik poručuje da je Savet bezbednosti UN na Ist Riveru u Njujorku, u onoj, kako navodi, velikoj zgradi do koje se lako dođe i nalazi. „Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovde“, naveo je Dodik.

Šmit je sinoć izjavio da bez prisustva Kancelarije visoog predstavnika i stranih sudija u Vrhovnom sudu, Bosni i Hercegovini prete konflikti i raspad.

„Gospodine Šmit, Republika Srpska i ja kao predsednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje. Poštujemo Dejtonski sporazum čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima. Poštujemo Ustav BiH čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima. Poštujemo međunarodne ugovore, pravila, procedure. Jedna od procedura utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora Visokog predstavnika u BiH“, naveo je Dodik.

Šmitu je poručio da je zapravo „on taj koji sve to krši, a nije ni imenovan shodno pomenutoj proceduri.“

„Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste Visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, vi ne predstavljate nikoga. Visoki predstavnik je bio gospodin Incko. Bio je gospodin Lajčak. Bio je gospodin Petrič. Karl Bilt. I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste“, naveo je Dodik u pismu dostavljenom i medijima.

Ponovio je da se Šmit lažno predstavlja i da na taj način kompromituje međunarodnu zajednicu u BiH i bruka nemački narod.

„Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone“, istakao je Dodik u svom pismu.

Kako je ocenio, Šmit pretvara BiH u koloniju.

Umesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašćeno u BiH i pretite. Danas pretite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju“, naveo je Dodik.

Predsednik Republike Srpske ističe da jako poštuje Bavarsku iz koje Šmit dolazi i koja, kako kaže, ima mnogo toga što Republika Srpska danas brani.

„Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što Vi prvi ne bi dozvolili u Bavarskoj. Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski! I previše Vas je, nećete proći. Džaba Vam Marfi i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i pretnje, lažno junačenje. Nećete proći!“, poručio je Dodik.

Šmitu je preporučio:“Umesto što pretite, obezbedite potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Saveta bezbednosti UN-a. Ako ne znate, sedište Saveta bezbjednosti UN-a je na Ist riveru u Njujorku u onoj velikoj zgradi. Lako se dođe i nalazi.“

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike