Dodik sa Putinom: Moskva je garant Dejtona i ponaša se u skladu sa tim

Milorad Dodik je istakao da je Vladimir Putin “pun prijateljstva i razumevanja“, prenosi RTRS.

“Rusija je garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona“, rekao je Dodik. On je naveo da je Rusija veoma razočarana “nepartnerstvom i sporazumima sa Zapadom“, pošto je Zapad sve sporazume koji su do sada bili postignuti, kako je rekao, devastirao, poput Sporazuma iz Minska.

“Zapad je zloupotrebio dobru volju Rusije da očuva stabilnost i mir“, rekao je predsednik Srpske. Prema njegovim rečima, na sastanku je konstatovano da globalna zajednica nije podržala inicijative koje su “išle ka tome“ da se zloupotrebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom.

“Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila o tome da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme.

Rusija je bila u pravu, a Nemačka i druge zemlje nisu“, rekao je Dodik.

Predsednik RS je dodao da je obavestio Putina o predstojećem Svesrpskom saboru. “Tu ćemo pokazati jedinstvo i donećemo važnu deklaraciju“, rekao je Dodik istakavši da je Putin “pozdravio srpski narod“.

Naveo je da će s Putinom sastati još jednom ove godine. “Svi dogovori koje smo imali na prethodnim sastancima se realizuju uspešno. Izrazio sam zahvalnost što sam pozvan i ove godine na Ekonomski forum. Putin me je obavestio da Rusija beleži rast koji je među najvećima u svetu i da je ona danas četvrta ekonomija sveta, što govori da se na pravi način upravlja u procesima u ovoj zemlji“, dodao je Dodik.

Sa Putinom je razgovarao i ruskom hramu koji se gradi u Banjaluci.

“Sam predsednik Putin je prvi inicirao tu temu, a ja sam ga informisao da će ove godine taj hram dobiti krov“, rekao je Dodik i dodao da će Rusija pomoći u oslikavanju unutrašnjosti hrama.

Dodik se sa Putinom sastao u četvrtak u Sankt Peterburgu, gde se održava Međunarodni ekonomski forum.

(RTS)