Dodik: Rezolucijom o Srebrenici potpisan kraj BiH

Bosna i Hercegovina je došla do svog kraja ili su je, preciznije rečeno, doveli do kraja oni koji su se u nju kleli, kaže predsednik Republike Milorad Dodik. Ostalo je samo da svi učine napor, da budu dobre komšije i da se u miru raziđemo, poručuje Dodik dan uoči odluke Generalne skupštine UN o Srebrenici. 

„Mislim da je sa tom odlukom Generalne skupštine potpisan kraj Bosne i Hercegovine. Da li će se on ostvariti ubrzano ili za neko dogledno vreme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra na sednici vlade u Srebrenici, predložićemo federalnoj strani. Sinonim za tu rezoluciju može da bude kraj Bosne i Hercegovine“, rekao je Dodik.

Kakva je BiH i kako funkcioniše, kaže Željka Cvijanović, najbolje pokazuje način na koji je rezolucija o Srebrenici upućena u Generalnu skupštinu UN bez saglasnosti i konsenzusa Predsedništva BiH. 

„Kakav god bude ishod, dakle, glasanje od strane Bosne i Hercegovine neće biti glasanje Bosne i Hercegovine, zato što, da bi se nešto glasalo ‘za’ ili ‘protiv’ ili da bi se bilo uzdržano, takođe mora da postoji stav Predsedništva“, kaže Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH.

Poslanici republičke skupštine zbog rezolucije o Srebrenici uputili su protest protiv kršenja Dejtona i međunarodnog prava. Odluka je prosleđena svim zapadnim ambasadama a predsednik parlamenta Nenad Stevandić pisao i crnogorskom premijeru Milojku Spajiću. Ako ne možete biti protiv rezolucije budite, piše, bar uzdržani. 

„Narodna skupština je po ovom pitanju učinila sve što je mogla i vlada Republike Srpske je pre nje“, rekao je Stevandić.

Rukovostvo Srpske sutra će pre sednice Vlade u Srebrenici položiti vence na spomenik ubijenim Srbima u Bratuncu. Isto su planirali i u Potočarima, ali iz Memorijalnog centra to nisu dozvolili.

(RTS)