Dodik posle ročišta: Sud BiH brani volju stranaca

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine povodom optužnice o nepoštovanju odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, da je dokazano da taj sud i Tužilaštvo BiH postupaju van ustavne institucije i brane volju stranaca.

Na to ukazuje, kako je naveo, činjenica da nije prihvaćeno svedočenje Kristijana Šmita, koji je dopisao Krivični zakon, na šta nije imao pravo.

„Ovo je tipični politički proces. Ono što se danas gledalo smuči čoveku prisustvo, nisam verovao u objektivan proces, ali imamo situaciju da je podneta krivična prijava protiv mene i vodi se proces zato što ne poštujem visokog predstavnika, jer smatram da on ne postoji, a oni s druge strane apriori tvrde da on postoji“, rekao je Dodik.

Ako visoki predstavnik u BiH postoji ovo je, ističe, bila prilika da to i dokažu tako što će ga pozvati u Sud.

Govoreći o papirima koji su u Sud BiH stigli, a da ih nisu poslali ni tužilaštvo ni odbrana, Dodik kaže da je „verovatno sudija trčala po Sarajevu i skupljala ono što im odgovara“.

Istakao je da je sve do sada dolazio u Sud BiH i dolaziće da bi dokazali apsurde.

„Živimo u apsurdima, ova priča o BiH se valja u blatu i zato ću doći i sledeći put da se narod i javnost uveri o čemu se ovde radi. Štite strance, a ne građane“, zaključio je predsednik RS. 

(RTS)