Dodik: Odluka Evropskog saveta potvrda dejtonske strukture BiH

Milorad Dodik je na konferenciji za medije rekao da je odluka Evropskog saveta potvrda da dejtonska struktura BiH funkcioniše, kao i da nema potrebe za menjanjem dejtonske strukture BiH.

„To znači da tri konstitutivna naroda i dva entitta mogu da djeluju kroz mehanizam kooridnacije“, rekao je Dodik.

Ističe da ipak nije utvrđen datum i da se i dalje moraju rešavati određena pitanja.

„U svakom slučaju Evropski savjet je najmjerodavnije političko tijelo u Evropi. Utvrdili su da je BiH politički stabilna. Nespojivo je sa EU da se nameću bilo kakva rješenja“, naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da će srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nadzirati u ime Republike Srpske sve pregovore o pristupanju BiH EU, a Republika Srpska će predložiti glavnog pregovarača.

Cvijanović: Želimo pregovarački, a ne prevarantski proces

Odluka Evropskog saveta je važna zato što prema kriterijuma EU država mora da pokaže demokratski kapacitet, jer je to proces koji pripada izabranim organima, a ne neizabranim strancima, istakla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na konferenciji za novinare.

Dodala je da to isključuje pojedince koji nameću bilo kakve odluke i strani intervencionizam.

„Mogu pričati šta god hoće, bez Republike Srpske ne bi bilo ovoga, jer to je nedavno priznao i evropski komesar Oliver Varhelji“, naglasila je Cvijanovićeva.

Istakla je da žele da vide pregovarački, a ne prevarantski proces, što znači da nema nikakvih nametanja sa strane.

„Velika smetnja u našem evropskom putu leži u OHR-u, ali i PIK-u“, rekla je Cvijanovićeva.

(RTS)


Ostavite komentar