Dodik: Molimo Evropu da nam omogući naš lokalni dogovor; Orban: Nepravedna politika prema Republici Srpskoj

Dolazak mađarske delegacije i premijera Viktora Orbana u Republiku Srpsku veoma je važan dan u kojem slavimo dolazak prijatelja, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

„Mađarska je pokazala da želi sa sarađuje i da nas razumije“, poručio je Dodik.

Podsetio je da je ovo je treći put da se sastaju na najvišem nivou.

„Iza nas ostaju samo rezultati koji se vide. Uspješna saradnja u poljoprivrednom programu, infrastrukturi, obrazovanju i kulturi. Potrebno je da se napravi nadogradnja u oblastima sporta, turizma i svim ostalim oblastima koje su nam na raspolaganju“, naveo je Dodik.

Naglasio je da se raduje zajedničkom Ekonomskom forumu.

„Sada je na nama svima zajedno da tokove usmjerimo u oblike saradnje koji su nam potrebni. Radujem se ogromnom doprinosu i mađarskoj delegaciji koja je ovdje u Srpskoj“, naveo je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska nikada neće prihvatiti mere stranaca.

„Ovo što radi nelegalni Šmit je udar ne samo na nas, nego i na evropske vrijednosti. Molimo samo Evropu da nam omogući naš lokalni dogovor, između predstavnika legalno izabrana tri naroda. Ukoliko bude drugačije, donijećemo odluku o svom statusu“, poručio je Dodik.

Naglasio je i da saradnja Mađarske i Republike Srpske „nije protiv nekog, nego za nas, kako god to pokušao neko da predstavi“.

„Danas slavimo naše bilateralne odnose. Potvrđujem da niko nije rekao nijednu riječ protiv bilo koga. Orban veoma dobro razumije situaciju u kojoj se nalazimo“, naveo je Dodik.

Orban: Uvek podržavam Srbe, stekao sam uverenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna

Mađarski premijer poručio je u Banjaluci da su Srbi i Mađari gde god živeli susedi, jer „iako naše države nisu susedne, naši narodi jesu“.

„Dugo posmatram Srbe i sećam se kako je bilo biti Srbin u vreme biše Jugoslavije. Poštujem način na koji Srbi traže i pronalaze svoje mesto u modereno doba. Uvek sam podržavao Srbe, jer sam stekao uverenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna“, rekao je Orban.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je konstruktivan rukovodilac i zbog toga Evropa treba da oda priznanje za njegov rad, poručio Orban.

„BiH kao jedna decentralizovana zemlja ne može da se centralizuje bez odluke entiteta. Onaj ko to želi da radi, radi to protiv volje entiteta“, rekao je Orban.

Poručio je da ako se jednoj zajednici oduzme imovini, to dovodi do velikih problema.

Istakao je da nije došao u Banjaluku samo zbog simpatija.

„Već zbog toga što Srbi i predsednik Dodik rade ispravne stvari. I u politici znači koliki ste, ima velikih i onih manjih. Mnogo više ima onih koji se slažu sa vama, ali ne smeju javno to da kažu. Ja mogu to javno da kažem, jer imam stabilnu Vladu kod kuće. Mogu sebi da dozvolim da kažem da je nepravedna politika prema Republici Srpskoj. Treba razgovarati i sakupiti one koji razumeju srpski narod, kako u Srpskoj tako i u Srbiji. Od 1. jula preuzimamo mesto predsednika EU, imaćemno tim koji će se baviti BiH“, istakao je Orban.

Dodik Orbanu uručio Orden Republike Srpske na ogrlici

Prethodno je Dodik Orbanu uručio Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je odlikovao povodom Dana Republike 9. januara.

Dodik je istakao da je Orbanova u razvoju prijateljstva Republike Srpske i Mađarske nemerljiva.

Ukazao je da su Srpska i Mađarska razvile dobro prijateljstvo u svim sferama života, kao i da žele da to prijateljstvo nastave i prodube.

Viktor Orban je istakao da su odlikovanja uglavnom znak poštovanja.

„Naravno i ovo odlikovanje je takvo za mene, ali je još više nešto, kao što je moj prijatelj Dodik rekao, da je to prijateljstvo, ljubav prijatelja, to za mene nije samo državni akt, smatram da tu ima emocija, poverenja i optimizma u odnosu na zajedničku budućnost“, naveo je Orban.

Poručio je i da bez uključivanja Srba nema zdrave EU, ni stabilnosti u Evropi.

Održan je i sastanak Orbana i Dodika, kao i sastanak članova vlada dve države.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ na sastanku u Banjaluci dogovorili su saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta vrednosti od 140 miliona evra.

Reč je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vetroelektrane „Hrgud“ i solarnog parka „Trebinje“.

(RTS)