Dan sećanja na žrtve ustaških zločina, zvaničnici Srbije i RS položili vence

Komemoracija u Donjoj Gradini je počela parastosom žrtvama, a vence i cveće na grobnom polju „Topole“ polažu zvaničnici Srbije i Republike Srpske – predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu Jasenovca, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH-a.

Prema broju ubijenih, Jasenovac je treći na svetskoj listi logora, a po brutalnostima koje su počinjene u njemu – prvi, smatraju istoričari.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podseća na strahote. Reč je o stratištu na koje su čamcima preko Save dovođeni iz Jasenovca Srbi, Jevreji i Romi, gde su na najsuroviji način pogubljeni.

Prema mišljenju istoričara, u Gradini je sprovođen sistemski genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, zbog čega je neophodno negovati kulturu sećanja.

Kozarska Dubica je tada izgubila polovinu stanovništva. Početkom rata u Kozarskoj Dubici je živelo više od 30.000 stanovnika, posle rata bilo ih je manje od 15.000.

Prema nalazima državne komisije, zaključeno je da je u sistemu logora Jasenovac usmrćeno od pola miliona do 600.000 ljudi. Izveštaj je objavljen i predstavljen u Međunarodnom sudu u Nirnbergu.

Gideon Grajf, izraelski stručnjak za Holokaust koji Jasenovac naziva “ Balkanski Aušvic“, navodi da je stradalo oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih. Ogromnu većinu stradalnika činili su Srbi.

Grajf je takođe opisao 57 metoda mučenja i ubijanja koje su primenjivale ustaše.

(RTS)