Dan Republike Srpske – održan svečani defile sa oko 3.000 učesnika, vatromet širom RS i u Beogradu

Obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, počelo je juče polaganjem venaca i odavanjem pošte palim ratnicima.

U Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci juče je održana i svečana akademija povodom praznika.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, kao i patrijarh srpski Porfirije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je rođendan Republici Srpskoj i pozdravio okupljene rečima „Mir Božji – Hristos se rodi“, dodajući da je mir Božji ono za čim čezne svaki čovek.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da 9. januar predstavlja i više od dana u kome se obeležava važan istorijski događaj, dodajući da je to pitanje identiteta u kome se stapaju vera, kultura, tradicija i posvećenost crkvi.

Svečani defile u Banjaluci u 17 časova, prenos na RTS 1

Obeležavanje Dana Republike Srpske nastavlja se nizom manifestacija, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

Na defileu koji će početi u 17 časova očekuje se učešće oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske.

Planirano je da svečanost traje nešto duže pošto će biti izveden poseban spektakl sa više od 200 dronova, a od 19 časova počinje muzički program.

Sinhronizovani vatromet širom RS i u Beogradu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, povodom Dana Republike Srpske.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu biće završena do sada najspektakularnija proslava rođendana Republike Srpske, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Simbol slobode“, potvrđeno je iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

(RTS)


Ostavite komentar