Crnogorsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Veljovića

SDT sumnjiči Veljovića da je posredstvom Skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavestio biznismena A. M. da se sprema pretres jednog magacina, gde su skladištene nelegalne cigarete, i tako zloupotrebio službeni položaj.

„Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A. M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V. V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca“, piše u saopšenju koje potpisuje državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić. 

Dodaje se da su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrebio službeni položaj.

„On je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla“, navodi se. 

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V. V., N. M. i M. N. produži pritvor, a da se okrivljenima A. M., S. B., B. L., N. A., G. G., N. B. i S. E., koji su u bekstvu ili nisu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne poternice, sudi u odsustvu.

„Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S. B. izrekne mera bezbednosti oduzimanja predmeta – prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namenjeno za izvršenje krivičnog dela krijumčarenje“, zaključuje se. 

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, od kada se nalazi u pritvoru. Osim njega, tada su uhapšeni i N. M. i M. N.

M. N. se tereti da je imao zadatak da primenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Krajem oktobra prošle godine, Vrhovni sud je Veljoviću, N. M. i M. N., zbog sumnje da su članovi krimnalne grupe formirane radi šverca cigareta, produžio pritvor za još tri meseca – do 24. januara 2024. godine.

Potraga za A. M. još je bez rezultata.

Mrkić je, po podacima koje je ranije dobio Portal RTCG, često boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali nije poznato da li je tamo i dalje i je li sa tom državom bilo komunikacije o eventualnom izručenju.

Odbijeno jemstvo

Odbrana bivšeg direktora UP ponudila je jemstvo od 928.000 evra kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode, što je podgorički Viši sud odbio. To je drugi put da je jemstvo za Veljovića odbijeno.

Jedan od Veljovićevih branilaca, advokat Mihailo Volkov, krajem novembra je Višem sudu u Podgorici predao predlog za novo jemstvo koji se, kako je tada kazao uglavnom sastoji od nekretnina koje su za Veljovićevu slobodu ponudili članovi njegove porodice, u čemu su pomogli i prijatelji.

Kako je pisao Portal RTCG, krajem oktobra sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odbio je ponuđeno jemstvo Veljovića. On je tada za slobodu ponudio imovinu u Mojkovcu čija je vrednost procenjena na 585.000 evra.

Ponudio je dve kuće i zemljište u rodnom Mojkovcu, kao i kuću u kojoj žive njegova braća, osmoro dece i majka.

(RTS)


Ostavite komentar