Crna Gora prvi put slavi Njegošev dan

Na današnji dan 1813. godine, na Njegušima je rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, pesnik, filozof i državnik.

Crna Gora danas prvi put slavi Njegošev dan kao državni zvanični praznik i tom povodom su neradni dani 13. i 14. novembar.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je Njegošev dan svim građanima Crne Gore, poručivši da je sa pravom postao državni praznik kulture.

„Trag koji je Njegoš ostavio na samom biću našeg naroda je neizbrisiv i njegovo stvaralaštvo predstavlja kičmu narodne kulture, pismenosti i duhovnosti“, istakao je Mandić.

Njegošev dan, poručio je potpredsednik Vlade Aleksa Bečić, nije samo prilika za sećanje na dela velikog pesnika i vladara, već i trenutak kada se zajedno slavi ono najlepše što Crna Gora ima da ponudi – svoju kulturu, istoriju i duhovnost.

Bečić je istakao da Njegošev duh i njegove besmrtne reči treba da nastave da inspirišu, podučavaju i vode ka budućnosti u kojoj će crnogorska kultura cvetati, i biti prepoznata i cenjena u celom svetu.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović navela je da se Crna Gora, kroz Njegoševa dela, otvara svetu, pokazujući da granice ne mogu ograničiti univerzalnost ljudskog duha, a da je Njegošev dan prilika da se slave vrednosti koje su oblikovale prošlost i koje će osvetliti budućnost, ali i da se osvesti značaj nacionalne kulture kao čvrstog stuba države.

Trinaesti Dani Njegoševi završeni su sinoć u Nikšiću.

U Parohijskom domu održana Svečana akademija pod nazivom „Velika Skupština uoči Dana Njegoševog“.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ponovljena je ideja o vraćanju Njegoševe kapele na Lovćen, a iz lokalne uprave saopšteno da je doneta odluka da se podigne spomenik Njegošu u Nikšiću.

(RTS)


Ostavite komentar