Crna Gora, Do Kvon će biti izručen Sjedinjenim Državama – odlučio Viši sud

Kako su naveli iz Višeg suda, odluka još uvek nije pravosnažna.

Podsetimo, Apelacioni sud ranije je saopštio da je za konačnu odluku o izručenju Do Kvona nadležan sud, a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje – Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Tada su imali kod sebe lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Kako je ranije saopšteno, Do Kvonov poslovni partner Hon Čang Džon izručen je Seulu.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario poverioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

(RTS)


Ostavite komentar