Crna Gora, Apelacioni sud ukinuo rešenje o izručenju Do Kvona

Iz Apelacionog suda Crne Gore je saopšteno da odluku o izručenju Do Kvona ne može doneti ministar pravde Andrej Milović.

U saopštenju objavljenom na sajtu suda, navodi se da je Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra prošle godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prvostepenim rešenjem Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, Veće Apelacionog suda je ocenilo da je to rešenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer je, kako objašnjavaju, izreka rešenja nerazumljiva, rešenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje.

„Naime, prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud, saglasno članu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju. Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redoslijed prispijeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država”, navode iz Apelacionog suda.

Kako je ranije saopšteno, Do Kvonov partner Hon Čang Džon prošle sedmice izručen je Seulu.

Do Kvon i Hon Čang Džon uhapšeni su na podgoričkom aerodromu 23. marta prošle godine zbog falsifikovanja putnih isprava. Tada su imali kod sebe lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario poverioce, njegovo izvođenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

(RTS)


Ostavite komentar