Čović otkriva u kakvom su stanju povređeni u Zadru, poručuje da se u „ABA ligi događaju čudne stvari“

Iz Barselone stigli su u Zadar. Sa aerodroma, ekipa Crvene zvezde otišla je u jedan hotel, a novinari i simpatizeri taksijem su otišli u druge hotele u Zadru, kaže za RTS Nebojša Čović.

„Prvi su napadnuti novinari Mocarta. Njih dvojica su napadnuta i imaju ozbiljne povrede, šivena je glava jednom, velika rasekotina na temenu, a drugi ima veliku rasekotinu na bradi. Napadnuti su iako nikoga nisu provocirali, iako nisu imali obeležja kluba. Uveče oko 20.15 napadnut je član Upravnog odbora KK Crvena zvezda koji je bio u šetnji Zadrom sa svojim prijateljem. I jedan i drugi napad su izvele maskirane grupe, oni su srušeni na zemlji, šutirani nogama. Nakon toga, se uključila hrvatska policija koja je sve ljude premesila u isti hotel gde je i ekipa radi bezbednosti“, kaže Čović.

Poručuje da je sportski direktor KK Crvena zvezda u kontaktu sa ljudima iz Zadra, kao i da je biloa njihova predsednica i da su na tome vrlo zahvalni.

Reagovala je i policijska uprava Zadar. Navode da su priveli dve osobe koje su dovode u vezu sa napadom na delegaciju KK Crvena zvezda i da je u toku kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica.

„Ništa nije preduzeto nakon saopštenja zadarske navijačke grupe ‘Tornado'“

Predsednik KK Crvena zvezda iznosi stav zašto je do incidenata došlo.

„Zato što niko ništa nije preduzeto u odnosu na saopštenje zadarske navijačke grupe ‘Tornado’ koje je izašlo 8. novembra. U tom saopštenju je sve jasno, kakve su tu pretnje, strasti i njihovoj energije i kako nas doživljavaju kao neprijatelje i noćnu moru, da su doživeli nepravdu. Oni su igrali utakmicu sa Megom prošlo kolo u Beogradu. Sa Zvedom Zadar nikad nije imao probleme, niti smo imali ikakvih problema u Zadru. ABA liga nije reagovala na njihovo saopštenje“, poručuje Čović.

„Mislim da ABA liga nije planirala ni da izda saopštenje“

Čović kaže da je Zvezda tražila od ABA lige da se utakmica odigra bez publike, ali da to nije uvaženo.

„Oni su dali saopštenje tek posle drugog saopštenja Crvene zvezde. Ja čak mislim da nisu ni planirali da daju saopštenje. U toj ABA ligi se događaju jako čudne stvari već određeno vreme i zato su klubovi i navijači nezadovoljni. Neka se obezbedi normalno ponašanje, koje već dosta vremena nemamo, toleriše se vređanje, toleriše se pljuvanje“, naglašava Čović.

Regionalna košarkaška ABA liga oštro je osudila incident koji se u subotu dogodio u Zadru. Kažu da osuđuju svaki aspekt nasilja i rasne, seksualne, verske, nacionalne i bilo koje druge vrste diskriminacije. Dodaju da se ABA liga pridružuje apelima košarkaških klubova Zadar i Crvena zvezda da hrvatska policija što pre ispita sve detalje napada, a da organizatori i izvršioci incidenta budu uhapšeni i procesuirani u skladu sa zakonima.

Za to vreme, navode, u komunikaciji su sa klubovima i drugim bezbednosnim faktorima, a ABA liga će učiniti sve da utakmica 7. kola između Zadra i Crvene zvezde Meridianbet prođe bez ijednog incidenta.

Košarkaški klub Zadar ograđuje se od, kako navode u tom klubu, ovog sramotnog čina. Dodaju da Klub Zadar oštro osuđuje ove teške incidente. Pozivaju sve navijače da tokom utakmice pokažu pravo lice Zadra navijanjem za klub i ograđivanjem od mržnje i nasilja. Osim kazni, kažu, rizikuju da narušave sliki i kluba i grada, koja je već nakon ovog čina nepovratno narušena.

(RTS)


Ostavite komentar