Bivša ministarka pravde i poslanica Judit Varga podnela ostavku

Judit Varga je svoju odluku objavila na Fejsbuku kao odgovor na ostavku predsednice Mađarske Katalin Novak.

Podsetila da je od promene političkog sistema za validnost pojedinačnih odluka predsednika o pomilovanju bio potreban i potpis ministra pravde.   

„Nastavila sam više od 25 godina staru praksu ministra pravde u priznavanju odluke predsednika o pomilovanju“, rekla je ona i dodala da je preuzela političku odgovornost za potpisivanje odluke predsednika.

Varga je zahvalila na saradnji svima sa kojima je poslednjih godina radila u timu. 

„Povlačim se iz društvenog života, odričem se mandata kao poslanik i nosilac liste za EP. Mađarska može nastaviti da računa na mene u čuvanju naših nacionalnih interesa i vrednosti“, poručila je Varga.

Predsednica Mađarske Katalin Novak izdala je saopštenje nakon što je podnela ostavku na tu funkciju, priznavši da je napravila grešku, jer je pomilovala seksualnog prestupnika koji je optužen da je zlostavljao decu.

„Kao Mađarica, očekivala bih da predsednik zemlje ne sme da pravi greške. Odgovornost se mora preuzeti u ovom slučaju. Na dužnost sam stupila jer strastveno volim Mađarsku, verujem da je naša nacija miroljubiva, dobroćudna, časna“, navela je Novak, preneo je MTI.

(RTS)


Ostavite komentar