Bez stranaca, u Crnoj Gori oko 540.000 stanovnika

Uprava za statistiku Monstat predstavila je 25. januara preliminarne rezultate popisa po kojima u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika.

Prema preliminarnim rezultatima, u Crnoj Gori je 217.441 domaćinstvo i 396.873 stana. Prema popisu iz 2011. godine Crna Gora je imala 625.266 stanovnika.

Profesor i demograf Miroslav Doderović ocenio je u razgovoru za RTCG da u Crnoj Gori živi 540.000-545.000 stanovnika, ako se oduzme broj stranaca.

Naveo je i da su Podgorica, Tivat i Budva fokusne tačke koje ukazuju da je Crna Gora prosperitetna država, gde se stanovi grade i doseljavaju stranci, ali da kada se te tri tačke napuste postoji proces depopulizacije.

Komentarišući preliminarne rezultate, istakao je da iseljavanje ovog puta kreće od Kotora, iz kojeg je otišlo 600-700 osoba, pa se prelilo na Cetinje, Nikšić… Proces se, dodaje, dalje usmerava ka Pljevljima, a jedan krak prema Mojkovcu i Kolašinu.

„Popis pokazuje da vidimo da imamo negativne stope prirodnog prirštaja, ali 2,5 odsto više stanovništa, što prepisujemo većem broju stranaca. Što se Kotora tiče, pokazuje se da se jedan dio domicilnog stanovništva iseljava, te da turizam nije samo faktor koji donosi novac, već da jedan dio stanovništva bježi od turista i gužve. Pljevlja su se vratila na broj stanovnika iz 1921. godine“, istakao je Doderović.

Sve manje stanovnika na severu zemlje

Na pitanje kada kreće depopularizacija severa, Doderović odgovara da je do toga krenula sa izgradnjom termoelektrane u Pljevljima i da on samo dobija na intenzitetu i dobija dramatične dimenzije.

„Nikšić je bio značajna industrijska baza, a kako se nakon 90-ih urušavala, to je iniciralo talas iseljavanja ka Podgorici“, objasnio je Doderović.

Demograf naglašava da je Crnu Goru od devedesetih godina napustilo 150.000 ljudi, kao i da je najveći talas iseljavanja počeo 1992. godine sa ratvima, kada i počinje pad privredne aktivnoati i nazaposlenost.

U Podgorici porast broja stanovnika

Što se tiče porasta stanovništve u Podgorici, demograf smatra da je glavni grad zapravo postao jedan region.

„Podgorica je postala samostalna regija koja uključuje nove opštine Zetu i Tuzi, možemo priključiti i Danilovgrad, i to je jedna posebna regija, gdje je vlada u prethodnom periodu ulagala značajna sredstva“, rekao je Doderović i dodao da Podgorica ima značajne prostorne kapacitete, te da treba doneti zakon o glavnom gradu.

Doderović zaključuje da će intenzivni procesi iseljavanja sa severa za posledicu imati naseljavanje Podgorice i primorja.

Zvanični rezultati u narednim mesecima

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počeo je 3. decembra i završen je 28. decembra.

Iz Monstata su rekli da su prikupljeni ključni podaci o stanovništvu, domaćinstvima, stanovima, ali i drugi informacije koje se odnose demografske karakteristike, obrazovanje, na uslove u kojima građani žive, na zaposlenost odnosno nezaposlenost, informacionu pismenost i druge karakteristike stanovništva.

U narednim mesecima, nakon unosa podataka, zaposleni Uprave za statistiku će sprovesti statističke kontrole, obradu podataka i detaljne analize da bi se pripremili zvanični rezultati popisa.

(RTS)


Ostavite komentar