Albanska TV Siri: Rama gurnuo našu novinarku; Premijer Albanije odbacuje optužbe: Sve se vidi na snimku

Iz televizije Siri su naveli da je Edi Rama gurnuo novinarku nakon što ga je pitala „zašto novac poreskih obveznika ide u novu luku, dok se u sadašnjoj luci Drač prodaju stanovi privatnog investitora“.

„Molim vas, ne dirajte me više“, rekla je Ambrozija Meta Rami nakon što ju je, kako navodi TV Siri, albanski premijer gurnuo.

Pojedini albanski mediji preneli su da je Rama hteo da dodirne novinarku po licu, ali da se ona odmakla.

Udruženje albanskih novinara: Rama narušio fizički integritet novinarke

Povodom incidenta reagovalo je Udruženje albanskih novinara, koje je saopštilo da je Rama narušio fizički integritet novinarke.

„Udruženje albanskih novinara izražava solidarnost sa našom koleginicom“, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Safe Journalists: Prezir prema novinarima, posebeno ženama, koji postavljaju zahtevna pitanja

Organizacija „Safe Journalists“ saopštila je da današnji incident u kojem je Rama pokušao da, kako se navodi, dodirne obraz novinarki jedne albanske televizije, predstavlja obrazac u kojem Rama „pokazuje prezir prema novinarima, posebno ženama, koji postavljaju zahtevna pitanja“.

„Premijer Edi Rama je na današnjoj konferenciji za novinare odbio da odgovara na pitanja novinarke Ambrozije Mete i neprimereno pokušao da joj dodirne obraz. Nakon sastanka sa političkim liderima okruga u sedištu Socijalističke partije, premijer Rama je održao improvizovanu konferenciju za štampu. Tokom ovog događaja, ispitivan je o investicionom projektu u oblastima Sazan i Zvernec, koji je povezan sa Džaredom Kušnerom, zetom bivšeg predsednika Donalda Trampa“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, Meta je tražila odgovore o koristima projekta za Albance, procedurama ugovaranja, postojanju studije izvodljivosti i da li će se primenjivati slične poreske olakšice kao za investiciju Luke Drač.

„Premijerovo odbijanje da se pozabavi ovim pitanjima od javnog interesa, uz ponižavajuću opasku – ‘neznanje nije argument’ – i fizički kontakt pokušajem da joj dodirne obraz je neprihvatljiv i alarmantan“, poručuju iz mreže „Safe Journalists“.

Dodaje se da je ponašanje Edija Rame „direktna pretnja principima transparentnosti i odgovornosti na kojima se temelji demokratsko društvo“.

„Zastrašivanje sa kojim se suočavaju novinarke ne samo da podriva njihova profesionalna prava, već i održava kulturu zastrašivanja prema ženama i njihovom učešću u javnom prostoru“, poručuje se u saopštenju.

Iz organizacije su naveli da Rama treba da uputi javno izvinjenje novinarki Meti i medijskoj zajednici.

(RTS)


Ostavite komentar