Abazović: Vladu ne sastavljaju oni koji pregovaraju, već drugi centri moći

Dritan Abazović je, novinarima uoči Bledskog strateškog foruma, rekao da su njegova očekivanja bila da će Crna Gora dobiti Vladu još i pre, ali da su se stvari zakomplikovale.

Naglasio je da nije iznanađen poslednjim događajima u pregovorima o Vladi.

„Vladu ne sastavljaju oni koji pregovaraju, nego drugi centri moći koji imaju za cilj da se spriječi aktivna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Abazović, prenosi Pobjeda.

Abazović nije želeo da odgovori na koga misli, već je rekao da ih je pustio da „rade i da dovedu proces do kraja“.

Prema njegovim rečima, Crnu Goru ništa ne može da destabilizuje.

„Zato što Vlada obavlja sve svoje obaveze prema građanima kako treba. Imali smo uspešnu glavnu turističku sezonu, idemo u postsezonu i to je to. Mi smo dokazali neko umijeće vladanja, nama tehnički mandat ne smeta. Ako neko bude hteo da nas vrati unazad, mi to nećemo dozvoliti“, poručio je Abazović.

Dodao je i da je razgovarao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o poslednjim dešavanjima na relaciji Crna Gora–Srbija i dodao da je problem Jovane Marović rešen, a da će i bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović uskoro moći bez problema da uđe u Crnu Goru.

„Radi se o administrativnoj stvari, koja će biti riješena narednih dana“, rekao je Abazović.

Milatović: Čini se da se razbila pobednička energija sa predsedničkih izbora

Jakov Milatović je novinarima rekao da nakon istorijske pobede na predsedničkim izborima nije učestvovao u kampanji za parlamentarne izbore, niti je bio na izbornoj listi Evrope sad. 

„Odnio sam se principijelno, pokazao novi, drugačiji nivo političke kulture u zemlji koji nam je potreban. Posebno da sa riječi pređe na djelo. Dao sam mandat u najkraćem mogućem roku. Obavio transparentan, inkluzivan, proces formalnih konsultacija i dao mandat mandataru u roku kraćem od Ustavom određenog. Razumijem, koliko vidim iz medija, da postoji određeno neslaganje sa predlogom mandatara koji je on saopštio poslanicima i poslanicama sa liste PES. Upravo je sada najveća odgovornost na mandataru i na ostalim partijama koje trenutno učestvuju u konsultacijama. Crnoj Gori je potrebna politički stabilna Vlada. Nakon istorijske pobjede na predsjedničkim izborima trebalo je da stvari idu u tom toku. Da li one idu – neka građani odluče najbolje o tome“, rekao je Milatović.

Ukazao je da je sasvim protivno Ustavu i demokratskoj praksi da se neko sa strane meša u unutrašnje političke procese. 

„Vjerujem da to nijesu tačne informacije, jer ako su tačne, onda to nije dobro za državu Crnu Goru i suverenitet koji ona ima. Pozivam, apelujem na mandatara i ostale koji učestvuju u pregovorima, da proces učine dodatno transparentnim i inkluzivnim, kako bi rezultat bio stabilniji. Vidim da je situacija sada zabrinjavajuća“, naglasio je Milatović. 

Naveo je da u Evropi sad postoje različita mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima. 

„Ne možete negdje promovisati različitost mišljenja, a onda negdje biti nezadovoljni time. Morate sa riječi preći na djela. U potpunosti vjerujem u demokratske kapacitete u Evropi sad i demokratske kapacitete cjelokupne javnosti. Apelujem da dodatno učine proces predlaganja vlade inkluzivnijim i u skladu sa izbornom voljom građana, što je vrlo važno“, konstatovao je Milatović. 

Rekao je da treba sačekati i videti kako će se situacija u vezi sa formiranjem nove Vlade odvijati dalje. 

„Čini mi se da je ona energija koja je postojala nakon velike pobjede na predsjedničkim izborima, gdje su građani jasno rekli u istorijskom legitimitetu meni ukazanom, kojim putem žele da Crna Gora ide, da se ta energija poprilično sada razbila i da je ta odgovornost na onima koji su dosad vodili proces“, poručio je Milatović.

Tvrdi da je nakon velike pobede na lokalnim izborima u Podgorici prošle godine pozvao konstituente saveza ZBCG, predstavnike Demokratske Crne Gore, UCG I GP URA u vlast i pokazao time veliku širinu i viziju. 

„Mislim da je to dodatno potvrđeno na predsjedničkim izborima kroz veliku pobjed i mislim da je to bio jedan trasiran put. Da li neko skreće sa tog velikog puta, najbolje građani mogu da procijene“, rekao je Milatović.

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ neće biti u novoj crnogorskoj Vladi, a dogovoreno je da Aleksa Bečić bude na čelu Skupštine, saopštio je mandatar Milojko Spajić.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike