Žustra debata Jovanova i Lutovca o raspisivanju parlamentarnih i beogradskih izbora

Predstavnici dela opozicije koji učestvuju u organizaciji protesta protiv nasilja, predali su u ponedeljak zahtev predsedniku Srbije za raspisivanje vanrednih izbora. Istog dana, predsednik je izjavio da će im odgovoriti do kraja meseca.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2. jula rekao da će raspisati izbore onog trenutka kada dobije zahtev i ističe da je opozicija predala u ponedeljak zahtev u kojem traži da izbori budu raspisani i održani do kraja godine.

„Tražimo parlamentarne i beogradske izbore odvojeno. Ne odustajemo od toga da izbori u Srbiji treba da budu razdvojeni“, naglašava Lutovac.

Ističe da parlamentarne izbore traže iz jednog ključnog razloga – zato što nisu ispunjeni zahtevi građana koji protestuju.

„Da su ti zahtevi ispunjeni, mi ne bismo tražili izbore. Videli bismo da postoji odgovorna vlast, videli bismo da se uvažava mišljenje građana i onda bismo nastavili da vodimo politički život i borbu u parlamentu i van parlamenta na drugi način. Zahtev za parlamentarnim izborima je pre svega posledica činjenice da su ignorisani zahtevi ljudi koji protestuju“, objašnjava Lutovac.

Smatra da odgovor i obrazloženje predsednika Vučića negira ono što je rekao 2. jula i ističe da ga to što nije u Srbiji ne sprečava da kaže da je primio zahtev i da će izbori biti raspisani.

„Ne mora odmah to da učini, ali je mogao odmah da kaže da će to učiniti“, naglašava Lutovac.

Jovanov: Ne može predsednik Vučić da uzme i sam raspiše izbore

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nije tačno da je opozicija tražila održavanje parlamentarnih izbora do kraja godine, već samo raspisivanje izbora.

„Oni su tražili raspisivanje izbora do kraja godine. Rokovi koje zakon predviđa su između 45 i 60 dana, za parlamentarne i beogradske izbore“, navodi Jovanov.

Takođe, Jovanov ističe da predsednik Republike Aleksandar Vučić nema nikakve veze sa beogradskim izborima i da ne može da ih raspiše.

„Ko uopšte može da raspiše beogradske izbore kada imate regularno izabranu gradsku vlast? Dakle, mora prvo neko da podnese ostavku. Kako se raspisuju parlamentarni izbori? Ne može predsednik Vučić da uzme i sam raspiše izbore. Mora prvo da dođe obrazloženi predlog Vlade“, objašnjava Jovanov.

Ističe da predsednik treba da obavi i konsultacije sa političkim strankama u parlamentu jer je zahtev podnelo šest poslaničkih grupa, od ukupno 19, koliko ih ima u Skupštini Srbije.

„Valjda i mi ostali treba nešto da kažemo, ili će samo oni da govore“, naglašava Jovanov.

Celo gostovanje Milenka Jovanova i Zorana Lutovca u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte u video-snimku na početku teksta.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike