Žiofre poziva da se preduzmu koraci za ubrazanje evropskog puta – koje su prepreke

Na obeležavanju decenije postojanja Koalicije i 20. po redu PrEUgovor alarm izveštaja – zamerka na tempo reformi koje se sprovode. U fokusu poslednjih šest meseci rada Vlade.

„Sve to što se desilo još jednom nas je opomenulo da moramo da nastavimo da ukazujemo na sistemske probleme čiji su incidenti samo pokazatelji i da predlažemoo kako se ti problemi mogu prevazići“, poručila je Jelena Pejić Nikić, koordinatorka Koalicije prEUgovor

Najpre kada je reč o pravosudnim refomama i Zakonu o unutrašnjim poslovima.

„Sada je već ‚treća sreća‘ gde pokušavamo da u razgovoru sa MUPom unapredimo te odredbe. Dva su fronta na kojima se bitka vodila – jedan je u vezi sa automatskom obradom podataka i biometrijskim nadzorom, a drugi front gde smo možda imali manje uspeha da unapredimo stvari jeste ovo koje se tiče upravljanja policijom“, naglašava Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija ukazuje da nema napretka u nekim bitnim stvarima, čak i kada se gleda šta smo dobili od preporuka iz Evropske komisije.

„I dalje nije počelo da se radi kada je reč o GREKO preporukama ili preporukama ODIRA. Međutim, lepo je i pohvaliti da se nešto dobro desilo. Evo vidim da je jedna od preporuka koje imamo u izveštaju delimično ispunjena – reč je o javnim nabavkama“, ocenjuje Nenadić.

Od ambasadora Unije u Srbiji podsećanje – vladavina prava ostaje glavni stub na putu Srbije ka Briselu.

„Ovo je trenutak da se bude hrabar da se preduzmu koraci da Srbija ubrza put na stazi EU integracija. Verujemo da je saradnja između institucija i civilnog društva ključna. Reforme su tu da društvo bude pravednije. Ako postoji snažna volja možemo da napravimo progres u kratkom periodu, poštujući zadate rokove“, poručio je Emanuele Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević kaže da bismo svi želeli da se taj proces odvija brže.

„Ali, ako uzmemo za primer reformu pravosuđa, to nije zakon, to nije čak ni usvajanje ustavnih amandmana, ni zakona i podzakonskih akata. To je promena svesti, to je profesionalizacija, izgradanja integriteta i aktivnosti svih onih koji učestvuju u tom procesu. Ja ne kažem da treba da čekamo vekovima, ne tražim ni opravdanje u tom segmentu, ali bih volela da svi zajedno učestvujemo u tome“, ističe Miščevićeva.

Podvlači crtu – nema procesa evropskih integracija ako u njemu ne učestvuju svi građani. Još jednom poziv za civilno društvo da bude kritično, ali i objektivno.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike