Žigmanov: Zakon i promena svesti o istopolnim zajednicama moraju ići ruku pod ruku

Ministar Žigmanov ocenio je da borba protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije nije trka na sto metara, već maraton, dodajući da  zahteva upornost, istrajnost, razumevanje, dijalog i uvažavanje, čak i onda kada se ne slažemo.

Istakao je i da nemamo zakonsku regulativu kada je reč o istopolnim zajednicama, niti sveobuhvatnu regulativu o položaju transrodnih i interseks osoba.

Žigmanov je, međutim, naglasio dapitanje istopolnih zajednica, prava transrodnih i interseks osoba nije samo pitanje zakona, već pitanje izgradnje kulture ljudskih prava, uvažavanja i, nadasve, poštovanja ljudskog dostojanstva svakog ponaosob, te da zakoni i promena svesti moraju ići ruku pod ruku.

Žigmanov je dodao da, najpre, moramo razgovarati i dogovoriti se, postići konsenzus, da bismo zatim obezbedili i uslove za primenu zakona. 

Istovremeno, zakonske norme, kako je naglasio, menjaju dodatno društvene odnose i stavove, razbijaju predrasude i stvaraju uslove za dalje unapređenje.

Istakao je da su ti procesi pokrenuti, teme otvorene, nisu nepoznanica i nisu nevidljive i poručio da je Ministarstvo partner u ovim procesima.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike