Zečević o rezultatima izbora za EP: Evropljani strahuju od rata sa Rusijom i ne prihvataju migracije

Prve posledice izbora za Evropski parlament se već mogu videti – srušili su francusku vladu. Makron je raspustio parlament. Francuska ide na vanredne parlamentarne izbore. Krajnja desnica pobedila je u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji.

Profesor dr Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije rekao je gostujući na u Dnevniku RTS-a da je na izborima za EP bio očekivan poraz krajnje desnice, da nije neočekivan rezultat Marin Lepen jer su joj istraživanja davala prednost nad strankom Emanuela Makrona. Međutim, kako je rekao Zečević raspuštanje vlade nije najavljivano, to se jednostavno nije znalo da će se dogoditi.

„U izboru za Evropski parlament su pobelile umerene narodne partije – Evropska narodna stranka osvojila je najviše glasova, zeleni liberali doživeli su pad, socijaldemokrate imaju takođe pad“, kaže Zečević.

Hoće li se mađarski „Fides“ pridružiti Đorđi Meloni

Još uvek se ne zna šta će odlučiti mađarski „Fides“ jer se spekuliše da će se  možda pridružiti Đorđi Meloni.

Profesor Zečević je istakao da su izbori za Evropski parlament pokazali da Evropljani više ne žele migracije, ne prihvataju islamizaciju, to se najviše vidi u Francuskoj i prema rezultatu koji je ostvarila Marin Lepen. Kaže da će biti interesantro istraživanje javnog mnjenja u Francuskoj.

„Pored migracija koje su ozbiljan problem, drugi je edruštveno-ekonomska situacija kao posledica rata u Ukrajini. Evropski narodi strahuju od rata sa Rusijom i možda je vreme za ozbiljne mirovne pregovore“, istakao je Slobodan Zečević i dodao da su se ove dve stvari odrazile na izborima.

Napomenuo je da pored Francuske i u Belgiji slede vanredni parlamentarni izbori.

I Nemci nezadovoljni 

I Socijaldemokratska stranka, koju predvodi Olaf Šolts dobila je duplo manje glasova od Hrišćansko demokratske unije u Nemačkoj.

Zečević smatra da su i Nemci nezadovoljani ekonomskim i političkim stanjem, ali za razliku od Makrona ne žele da izvuku političke konsekvence iz ovog glasanja.

Što se tiče politike proširenja EU, Zečević kaže da imamo mnogo problema sa KiM i pritiscima na Republiku Srpsku, ali ne isključuje da možda da dođe do promena ako Mari Lepen pobedi.

„Nije tu u pitanju samo Evropski parlament. Francuska je velika zemlja. Ako pobedi Lepenova to bi promenilo odnose snage i Makron će morati da vodi računa o stavu o nove vlade“, objasnio je Zečević.

Istakao je da su evropske države male da bi bile pandam SAD, Kini, Rsiji i da shvataju da samo kao EU mogu da pariraju, ali se i Evropa suočava sa problemima poput nataliteta, rata u Ukrajini, evropska odbrana…

(RTS)