Zastoj u razgovorima o KiM – optužbe za neuspeh dijaloga uoči sednice GS UN

Na konferenciji za medije u Prištini, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sumirao je poslednju rundu dijaloga u Briselu. Uz ocenu pregovora, izneo je niz kritika na račun evropskog posrednika Miroslava Lajčaka. Njegovo ponašanje sročio je u pismo, koje je poslao za Vašington, Berlin, Pariz i Rim.

„Miroslav Lajčak je deformisao dijalog u Briselu u koordinaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, time što je zahtevao formiranje Zajednice srpskih opština kao uslov za dalji tok procesa. Četrnaestog septembra bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti.

Krivac za neuspeh dijaloga je Priština, poručuje direktor kancelarije za KiM, uz podsećanje da je na to ukazao i zvanični Brisel.

„Otkako su završeni briselski razgovori, Aljbin Kurti se batgra u političkom mulju, lažima, izmišljotinama. Kurti to radi kako bi prikrio jasnu osudu koja je došla od EU nakon neuspešnih razgovora u Briselu, gde je Žozep Borelj rekao da je jedini krivac neuspeha razgovora Kurti i Priština, koji odbijaju da formiraju ZSO više od 10 godina“, ističe Petar Petković.

Pristaje na Zajednicu, ali ne onu koja je predviđena Briselskim sporazumom, već onu koju sam skroji.

Kurti ponavlja: prihvata zajednicu bez izvršnih ovlašćenja i u skladu sa tzv. kosovskim ustavom. Ponavlja i da je Vučić to odbio.

„Ne mogu da vam dam kafu bez šolje. Ne može kafa bez šolje. De fakto priznanje prvo, jer koji je legalni pravni izvor ZSO? Da li je ustav Kosova ili ustav Koštunice?“, rekao je Kurti.

Petković je rekao da je Kurti sam sebe isterao na čistac, da svi vide da taj čovek ne želi nikakve pregovore.

„Niko od njega ne traži kafu niti su pregovori ispijanje kafa, kako to vide i Kurti i Bisljimi. Sa druge strane, toliko je zagorčao život Srba na KiM, da niko od Srba ne želi da ga vidi, a kamoli sa njim popiju kafu“, ističe Petković.

Dačić: Kurtijevo ponašanje nailazi na veliku osudu

Briselski dijalog će ove nedelje biti tema u Njujorku na marginama GS UN.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik, koji je rekao da će biti teško, ali da će se boriti za interese države.

O dijalogu Beograda i Prištine već je bilo reči na sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, gde se posebno analiziralo ponašanje Kurtija na poslednjoj rundi pregovora.

„To ne nailazi na bilo kakvu podršku, naprotiv – nailazi na veliku osudu članica UN, njegovo ponašanje i odbijanje da dođe do napretka u dijalogu, što je sa naše strane uslovljeno realizacijom dogovora od pre 10 godina, odnosno formiranjem ZSO“, ističe šef diplomatije Ivica Dačić.

Stavove Beograda sutra će preneti predsednik Srbije na sastanku šefa evropske diplomatije sa liderima regiona.

Očekuju ga susreti i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija i Miroslavom Lajčakom. U četvrtak će se obratiti na Generalnoj skupštini, a veći deo govora trebalo bi da bude posvećen situaciji u južnoj pokrajini.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike