Žarić Kovačevićeva sa predstavnicima CRTA i Zeleno-levog fronta o primeni Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Povod sastanka je odluka Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije nakon donošenja dopuna Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojom je omogućeno članovima i zamenicima članova Radne grupe da prate primenu člana 2. pomenutog zakona.

Sastanak je održan kako bi se definisao način i uslovi pod kojima će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućiti zainteresovanim članovima i zamenicima članova Radne grupe da prate realizaciju navedenih aktivnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se podseća, na Drugoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, koja je održana 10. maja 2024. godine, izglasane su dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Članom 2. propisano je da će birač koji je upisan u birački spisak, a koji je u periodu posle 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, biti upisan u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine.

U Vladi Republike Srbije planiran je sastanak sa Radnom grupom za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije.

(RTS)